Több családot menthet meg az eszközkezelő

2012.12.13. 17:33
Tovább bővíti a Kormány a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjának (NET) jogosulti körét. A jövőben a nyugdíjasok és a közmunkaprogramban résztvevők is felajánlhatják ingatlanjukat az Eszközkezelő részére.

A NET program keretében az állam az Eszközkezelőn keresztül vásárolja meg a hiteladósok ingatlanjait, egyben lehetőséget ad számukra az ingatlan bérlésére.

A szociális helyzetre vonatkozó jogosultsági feltételek további bővítésére azért volt szükség, hogy a rendszer igazságosabbá váljon, a NET program felgyorsuljon, és 2014-re feltölthető legyen a rendelkezésre álló 25 ezres ingatlankeret - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A döntéssel elméletileg megelőzhető lesz, hogy utcára kerüljenek azok az idős emberek, akiknek ingatlanjaira gyermekeik terheltek olyan hitelt, amelyet utóbb nem tudtak teljesíteni. A nyugdíjasok mellett a közmunkaprogramban részt vevők is csatlakozhatnak a programhoz.

Több enyhítés is lesz

A Kormány törvénymódosításokat kezdeményez az ingatlanra és a hitelszerződésre vonatkozó feltételek enyhítéséről is.

A részletes jogszabály-módosítási javaslatokat 2013. február végéig készíti elő a szaktárca. Az új szabályok szintén az adósoknak kedvezhetnek majd. Emelkedhet a programba bevonható ingatlanok forgalmi értékének felső határa, és kitolhatják a visszavásárlási jog érvényesítésének határidejét.

A programba a családsegítő szolgálatokat és az önkormányzatok szociális osztályait is bevonják, hogy az adósok helyi szinten tájékozódhassanak a lehetőségeikről, és segítséget kapjanak az ügyintézésben, a szükséges igazolások beszerzésében.

A 2013. évi költségvetésben 33 milliárd forintot tettek félre az Eszközkezelő ingatlanvásárlásaira. A kibővített jogosulti körrel együtt is elég lehet ez a pénz - mondj az NFM.