Erik, Alexandra
EUR 386,04 Ft
USD 366,17 Ft
11 °C
23 °C

A zöld fordulat is lassítja a német gazdaságot

2012.12.14. 14:29

Kettős nyomás alá került a német feldolgozóipar: egyrészt rövid távon az általános gazdasági lassulás fékezi az aktivitást, másrészt az energiaipari fordulat fejti ki hátrányos hatását, ez azonban már hosszabb távon, állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elemzése.

A szakértők szerint az ipari termelés még a javuló globális kondíciók ellenére is legfeljebb stagnálni fog 2013-ban. A világgazdasági fellendülés először csak 2014-ben vezet majd a német ipari termelés növekedéséhez. A német feldolgozóipar hosszú távú kilátásait a versenyképessége határozza meg kutatási-fejlesztési területeken és az ipari javak előállításában. Ebből a szempontból nagy kihívást jelent a feldolgozóipar számára az energiaipari fordulat.

A legnagyobb felhasználók mentességet kaptak ugyan a megújuló energia támogatási díjak megfizetése alól, és számuk kétezerre emelkedik a felhasználási limit egy gigawattórára csökkentésének köszönhetően, hozzáadott érték előállítási költségeiknek azonban még így is 14 százalékát teszi ki az energiafelhasználás költsége. Kisebb vállalatoknál ennél jóval magasabb lesz az energiaköltségek aránya. Emiatt még az egyébként viszonylag alacsony energiaigényű ágazatok is kevésbé lesznek képesek helytállni az árversenyben.

Miközben Németország egyre dráguló energiaárakkal igyekszik átállítani termelését megújítható forrásokra, az Egyesült Államokban csendben, minden feltűnés nélkül folyik az átállás a hazai energiatermelési forrásokra a külső függőség csökkentése érdekében. A növekvő belföldi olaj- és gáztermelés lenyomta az energiaárakat, ami semmilyen látható hatással nem volt a világpiaci árakra. A világpiaci fosszilis energiaár-előrejelzések emiatt feltehetően túlzottan magas szintet vetítenek előre, mivel figyelmen kívül hagyják az Egyesült Államok világpiaci függőségének csökkenését.

Nemzetközi összehasonlításban tehát a német energiaipari fordulat többletköltsége kedvezőtlenebb módon alakul majd a korábban jelzettnél - állapítja meg az ifo gazdaságkutató intézet elemzése.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét