Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Már árverezik a házat, de még nőhet a tartozás

2012.12.14. 12:01

A hitel bedőlése után, a végrehajtás alatt sem mentesülnek a devizahitelesek az árfolyamkockázat alól, írta a Magyar Nemzet pénteken, idézve a Kúria által kiadott ajánlást.

Újabb, a devizahitel-adósok tömegeit érintő kérdésben foglalt állást a Kúria. A legfőbb ítélkező fórum polgári kollégiuma azt vizsgálta meg, hogy a hitel bedőlése után, a végrehajtási eljárás mely pontján kell forintra átváltani a kölcsön külföldi pénznemben meghatározott összegét. Vagyis, hogy a bank, vagy az adós viseli-e az árfolyamingadozás kockázatait abban az időszakban, ami a szerződés felmondása és az ügyfél értékeinek elárverezése között eltelik.

A törvényszékek számára készült dokumentumban a Kúria - a polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseire alapozva - kimondja: nem felel meg a jogszabályoknak az a megoldás, hogy a bíróság, a hatóság, esetleg a közjegyző már a kölcsönszerződés megszűnésekor vagy a bank végrehajtási kérelmének benyújtásakor forintra számítsa át a devizahitel összegét.

A jelenlegi magánjogi kódex - és a készülő új Ptk. is - arról rendelkezik, hogy a tartozás pontos értékét a fizetés helyén és idején érvényben lévő árfolyam alapján kell kiszámolni. Fizetés alatt azt kell érteni, amikor a pénzt, a behajtott összeget a végrehajtást kérő, azaz a bank megkapja.

Ezért a svájci frankban, euróban, dollárban vagy jenben felvett adósság mindaddig devizában számolandó, amíg az összeg behajtása, az ügyfél vagyontárgyainak elárverezése be nem fejeződik. Az ennél korábbi időpontra eső átszámítás  a törvényi rendelkezésekkel ellentétben legalább részben a végrehajtást kérőre, tehát a pénzintézetre hárítja át az árfolyamváltozásból eredő kockázatot, és így a veszteséget.

A jogi dilemma eldöntésére a Magyar Országos Közjegyzői Kamara kérte a Kúriát, az utóbbi időben ugyanis két nézet alakult ki a kérdést illetően. A végrehajtásánál közreműködő közjegyzők és a bíróságok egy csoportja úgy vélte, hogy ha a deviza-hitelfelvevő nem tudja fizetni a részleteket, és emiatt felmondják a szerződését, a külföldi pénzben nyilvántartott tartozást a folyamat legelején át kell váltani forintra, így az adós azonnal megtudja, pontosan hány forinttal tartozik, és ez a végrehajtás befejezéséig már nem is változhat meg.