Mélyrepülésben az ipar

2012.12.14. 09:39

2012 októberében az ipari termelés volumene 1,7 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesést elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozta, amelyet a járműgyártás és az élelmiszeripar növekedése sem tudott ellensúlyozni. A munkanaphatástól megtisztított index októberben 3,8 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbival összehasonlítva. Az adatok megfelelnek az előzetes várakozásnak.

Az  ipari export 2012 első tíz hónapjában 0,3 százalékkal, októberben 1,2 százalékkal ugyan nőtt 2011 azonos időszakához viszonyítva. Októberben a feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alág közül a több mint egynegyed súlyú járműgyártás kivitele 10,6 százalékkal nőtt.

 

Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 23,5 százalékkal visszaesett. Az ipar belföldi értékesítése január–októberben 2,7, októberben 4,3 százalékkal alacsonyabb volt 2011 azonos időszakánál. A feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 1,0 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Kellemetlen, kellemetlen

Az egy hete megjelenő előzetes adatot (ami  megegyezik a mostani véglegessel) Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője így kommentálta: igen kellemetlen meglepetés, hogy az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal zsugorodott az ipari termelés.

Az európai és hazai konjunktúramutatók novemberben már némi javulást mutatnak az októberi mélypontok után, így feltehetően átmeneti volt az igen gyenge októberi teljesítmény, azonban a következő hónapok továbbra is igen bizonytalanok, a külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások részben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Idén összességében kismértékben csökkenhet az ipari termelés, míg jövőre az Audi győri üzemének elindulásával és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 4 körül növekedhet az ipar kibocsátása.