Ivó, Milán
12 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nem kell az orvos, a tanár, ha nyugdíjas

2012.12.14. 16:44 Módosítva: 2012.12.14. 20:12
A kormány kisöpörné a nyugdíjas orvosokat és tanárokat a közszférából. Vagy a nyugdíjrendszerből. Egy törvénymódosító javaslat szerint a többi közszolga mellett nekik is választaniuk kell: nyugdíj vagy munka. Ha a munkát választják, hiába érték el a korhatárt, nem kaphatnak majd nyugdíjat 2013-tól. Ha a nyugdíjat választják, búcsúzhatnak a munkahelyüktől. Az ország egyes részein leállhat a betegellátás, mondják az orvosok. A minisztérium megerősítette, hogy jövő júliustól életbe lép a kettős juttatást tilalma az egészségügyben és a közoktatásban, az orvosokat viszont elvileg vállalkozóként sem lehet alkalmazni.

Az országgyűlés költségvetési bizottságának pénteken egy olyan törvénymódosító javaslatot  (pdf, 3. pont) nyújtottak be, amely értelmében a kormány az egészségügyben és a felsőoktatásban dolgozó nyugdíjasoktól is megvonná a nyugdíjat, ha valamilyen munkaviszonyban állnak. Vagyis a nyugdíjban lévő orvosoknak, ápolóknak, tanároknak, tanítóknak választaniuk kellene a nyugdíjuk és a munkabérük között.

A közszférában dolgozók nyugdíjának visszatartása ősszel már felmerült. Akkor azonban arról volt szó, hogy az egészségügyben és a felsőoktatásban nem érvényesítik ezt a szabályt, mert az az ellátásbiztonság felborulásához, orvos- és tanárhiányhoz vezetne.

Félévük maradt

Úgy tűnik, a mostani módosító benyújtói erről a kijelentésről – amit egyébként korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősített – megfeledkeztek. A javaslat szerint az öregségi nyugdíj (ez most 62 évtől jár), illetve a korhatár előtti és a szolgálati nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti, kormányzati, állami vezetői, közszolgálati, bírói, igazságügyi vagy ügyészségi szolgálati viszonyban áll.

A munkaviszonyt az érintettek április 30-ig kötelesek közölni a nyugdíjfolyósítóval. A nyugdíjukat ez után, 2013. július 1-jétől veszítenék el, ha addig nem hagyják ott a munkahelyüket.

Kormánydöntés alapján

A nyugdíjat csak akkor lehetne újból felvenni, ha az érintett igazolja, hogy munkaviszonya megszűnt. A törvénymódosítóban semmilyen utalás nincs arra, hogy az érintettek folytathatják-e munkájukat magánvállalkozóként a nyugdíj mellett, viszont ezt a lehetőséget kizáró megjegyzést sem találtunk. Cikkünk megjelenése után a közigazgatási minisztériumtól választ kaptunk a még korábban írásban elküldött kérdéseinkre; ez a válasz megerősíti, hogy a módosító javaslattal a kormány valóban megszüntetné a dupla juttatást és korlátozná a nyugdíj utáni továbbfoglalkoztatást.

„A dupla juttatás tilalma általános alapelvként fog érvényesülni a közszférában valamennyi ágazat tekintetében, leszámítva a választott és kinevezett vezetőket, valamint a munkaviszony keretében foglalkoztatottakat” – közölte a KIM. A tudomány és a felsőoktatás világában a hatályos szabályozás fenntartása indokolt, tehát ezen a két területen maradhat a továbbfoglalkoztatás, de dupla juttatás itt sem járhat. A kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők és köztisztviselők egyedi mentességgel megtarthatják a nyugdíjazásukkor is a munkájukat, de a dupla juttatást náluk is tiltják.

A KIM azt is közölte, hogy a kormány „elvi éllel rögzítette, hogy nem támogatja a vállalkozási, megbízási szerződési formában történő visszafoglalkoztatást”. Vagyis a közszférából kikerülő nyugdíjas orvosokat elvileg vállalkozóként sem lehet később alkalmazni.

Nem volt egyeztetés

„Az ügyben semmilyen egyeztetés nem volt a kormány és a szakmai szervezetek között” – mondta kérdésünkre a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István a törvénymódosítóról tőlünk értesült, de azt mondta, hogy ha ebben a formájában a parlament elfogadja a javaslatot, akkor az ország egyes területein megszűnik az orvosi ellátás.

„Az ország északkeleti részén a járóbeteg-szakellátásban szinte csak nyugdíjas orvosok dolgoznak. Ez az intézkedés tehát a padlóra küldené az ezer sebből vérző egészségügyet” – fogalmazott. Szerinte ez a lépés nemcsak felelőtlen, hanem indokolatlan is, hiszen sok orvos nem keres, és soha nem is keresett jól, ezért a nyugdíja alacsony, így a nyugdíj mellett is dolgoznia kell. Ez külföldön azért nem jellemző, mert az orvosok nagyon megbecsültek és jól fizetettek, így a többségüknek eszük ágában sincs nyugdíjasként gyógyítani.

Azt, hogy a közszférában dolgozók jövőre nem kaphatnak majd munkabért és nyugdíjat egyszerre, illetve hogy a nyugállományba vonuló közszolgák helyét nem töltik majd fel új emberekkel, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az első, 397 milliárdos csomagjának részeként jelentette be. Az intézkedésektől összesen 30 milliárdos eredményszemléletű megtakarítást várnak a költségvetésben. Matolcsy ugyanakkor már a bejelentéskor utalt arra, hogy az általa bürokráciacsökkentésnek nevezett lépés nem vonatkozik majd egységesen mindenkire.

Ezreket érinthet

Az érintett minisztereknek elvileg október végéig kellett a kormány elé terjeszteniük azt az tervezetet, amelyben a nyugdíjas korú közszolgálati tisztviselők, közalkalmazottak, igazságügyi és ügyészségi alkalmazottak, rendvédelmi és a honvédelmi szerveknél dolgozók, valamint a költségvetési szerveknél foglalkoztatott munkavállalók helyzetét tisztázzák.

Az egészségügyi államtitkárság korábban azt mondta, a „nyugdíj vagy fizetés” szabály alól lesznek kivételek, az nem lép majd életbe minden ágazatban. A Népszabadság és a Magyar Nemzet is arról számolt be, hogy az egészségügyben a betegek mellett munkát végzők kaphatnak felmentést, a könnyítés a háttérintézményekre már nem vonatkozna.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint az egészségügyben dolgozó, mintegy 136 ezer alkalmazottnak körülbelül tíz százaléka van a nyugdíjkorhatár felett, ezen belül a 29 000 orvos közül 7500 a nyugdíjas, de hasonlóak az arányok a felsőoktatásban is. Így adná magát, hogy ebben a két ágazatban ne érvényesüljön a szabály, a működőképesség fenntartásához elengedhetetlen, hogy a 62 év feletti dolgozók nagy része továbbra is munkába maradhasson.

Speciális helyzet

Banai Péter Benő, az NGM államtitkára egy csütörtöki konferencián azt mondta: a kormány keresi a megoldást arra, hogy a közszférában ne fizessenek egyszerre nyugdíjat és bért is. A kötelező nyugdíjazás kapcsán elmondta: a kormány tisztában van az egészségügy speciális helyzetével. A részletes szabályok kidolgozásánál figyelembe kell venni, hogy például a háziorvosok körében több mint 30 százalék az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttek aránya, mondta Banai.

Már a háziorvosok kapcsán arról beszélt, hogy ha ők elhagynák a praxisukat, az „rendkívül negatív” következményekkel járna. És, bár erről nem beszélt, hasonló lehet a helyzet a gyerekek háziorvosi ellátásában is: egy novemberi adat szerint a gyerekorvosok átlagéletkora ugyanis 57 év.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!