Több áramot fogyaszthatunk jövőre

2012.12.14. 09:21 Módosítva: 2012.12.14. 09:22

A magyarországi áramfelhasználás az előző év azonos időszakához képest 1,3 százalékkal csökkent 2012-ben a november 30-ai adatok alapján − mondta Bertalan Zsolt, a rendszerirányító Mavir Zrt. vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen, tudosít a Napi Gazdaság. A cégvezető szerint várhatóan az idei év egésze is hasonló éves szintű mínuszt hoz, jövőre azonban már elképzelhető némi bővülés a 2012-es adatokhoz képest. A nyári és téli áramfogyasztási csúcsok továbbra is összetartanak, idén nagyjából 100 megawatt volt a különbség. Az idei − februári − téli csúcs 6384 megawatt a tavalyinál és a 2007-es abszolút csúcsnál is alacsonyabb volt.

Az áramimport részaránya az év egészében 20 százalék körül alakult, és a közeljövőben csökkenésre sem lehet számítani − tette hozzá Bertalan. A megújuló alapon termelt részaránya − a bruttó felhasználásra vetítve − 4,5 százalék volt az idei szeptemberi adatok alapján, ez minimális növekedést jelent a tavalyi azonos időszak 4,4 százalékos adatához képest, a 2009−2010-es hat százalék körüli értékhez mérve azonban már jelentősebb a csökkenés.

A Mavir új vállalati stratégiájában kiemelt helyet kap az innováció és a kutatás-fejlesztés, elsősorban az okos hálózatok és mérés (smart grid és metering), illetve az áramtárolás területén. A január elsején startoló, Mavir-leány CEEGEX Zrt. által üzemeltetett magyar gáztőzsde négy-öt taggal indulhat, az ott kereskedett mennyiségek szempontjából pedig lassú felfutásra lehet számítani − mondta Bertalan Zsolt.