Katalin
-1 °C
3 °C

Egy újabb lista végére kerültünk

2012.12.15. 09:12

Az EU-ban a vállalatok közel fele adott alkalmazottainak okostelefont vagy laptopot. Magyarország e téren a sereghajtók között van, derül ki egy napokban publikált statisztikából, írja a Napi Gazdaság.

Az EU 27 tagállamában 2012 januárjában a vállalatok 48 százaléka mondta, hogy legalább a munkatársai egy részének valamilyen hordozható eszközt a rendelkezésre bocsátott munkavégzésre. A vállalatok 88 százaléka a nagyvállalatok, 71 százaléka a közepes, 43 százaléka pedig kisvállalkozások köréből került ki, olvasható az Ecostat vállalatok infokommunikációs technológiák használatáról készített napokban kiadott felmérésében.

A vállalatok 40 százaléka ad hordozható számítógépet, 39 százalékuk más mobil eszközöket, például okostelefonokat vagy PDA-kat. Magyarországon a cégek 28 százaléka laptopot, 23 százalékuk egyéb mobil eszközt (pl. okostelefont) adott alkalmazottainak.

Az unióban működő vállalatok által biztosított hordozható eszközök 88 százaléka az emlailrendszerek elérésére volt alkalmas, 86 százalékukkal az interneten történő infromációkeresésre, 56 százalékuk dokumentumokhoz való hozzáférésre és módosítására, 45 százaléka pedig dedikált üzleti alkalmazására volt használható.

Mobil internetezésre alkalmas eszközt Romániában csak 22 százalék adott, Macedóniában 25 százalék, Görögországban 27 százalék ez az arány. Őket követi Magyarországon Lettországgal holtversenyben 32 százalékkal.

A legjobb helyzetben a finn alkalmazottak vannak, itt a cégek 78 százaléka biztosít ilyen eszközöket, a második Norvégia 68, a harmadik Dánia 65 százalékkal. A régiónkból Csehországban és Szlovéniában a legjobb a helyzet, előbbiben - holtversenyben Svédországgal - 63 százalékos az arány, utóbbiban 61 százalék.