Ön is lehet 20 évre dohányboltos

2012.12.15. 12:40

Megjelent szombaton a dohánytermékek kiskereskedelmére vonatkozó pályázati kiírás - jelentette be sajtótájékoztatóján Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A pályázatok beadási határideje 2013. február 13, a díja 25 ezer forint plusz áfa. A pályázatokat ezután 30 napon belül bírálja el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott bizottság.

Gyulay Zsolt elmondta, az elbírálás legfontosabb szempontja az üzleti terv, és az, hogy július 1-jére megnyisson a bolt. Az üzleti terv maximum 10 oldal lehet, de pontosan nem részletezték, hogy üzleti terven belül mi hány pontot fog érni.

A pályázati kiírás beszerezhető a Széchenyi programirodákban és letölthető a nemzetidohany.hu honlapról.

Aki megnyeri az engedélyt, az 20 évig árusíthat dohánytermékeket a "Nemzeti Dohánybolt" feliratú, más üzlettől elválasztott helyiségében. A boltban csak dohánytermékeket és kiegészítőket lehet forgalmazni, illetve ha a tulajnak van szerződése a Szerencsejáték Zrt.-vel, akkor bizonyos szerencsejáték termékeket is.

Gyulay Zsolt a sajtótájékoztatón ünnepélyesen átadta a pályázati kiírást Pintér Évának, akinek a családja régóta dohány kiskereskedelemmel foglalkozik.

Százezres díjak

Mint ismert, jövőre monopolizálják a dohánykereskedelmet, július végétől már csak állami dohányboltokban lehet cigarettát árulni, az értékesítési jogot az államtól kell megvásárolni. A Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett kiírás szerint a 2000 fő alatti településen évente nettó 100 ezer forint, a 2000 és 10 000 fő közötti településen 160 ezer forint, a 100 ezer fő feletti településeken 200 ezer forint lesz a koncessziós díj.

Budapesten, megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken 240 ezer forintot kell majd fizetni. A pályázat díja 25 ezer forint, ezen kívül pedig 100 ezer forintot is letétbe kell helyezni, amelyet a pályázó visszakap.

Átrendezik a piacot

A törvény vélhetőleg jelentősen átalakítja majd a dohánypiacot, hatására csaknem harmincötezer dohányárusító hely tűnik el jövőre Magyarországon, mindössze 5-7 ezer marad. A kétezer fő alatti településeken monopolhelyzetbe kerül a dohányboltos, ugyanis csak egy ilyen árusnak fognak engedélyt adni. A jelenleg a hazai cigaretta-kiskereskedelmi forgalom kétharmadát uraló British American Tobacco és Philip Morris sokat veszthet pozíciójából.

A nemzeti dohányboltban ugyanis olyan kisebb cégek márkái is helyet kapnak majd, amelyek a nagyok mellett eddig nehezen rúghattak labdába. A kereskedő eddig jellemzően a cigaretta-kihelyezés után fizetett marketinghozzájárulásból számíthatott pénzre. Ha elfogadják a törvényt, a nagy gyártók termékei nem kaphatnak megkülönböztetett helyet, a kis cégek termékei ugyanakkora felületet kapnak majd, mint a nagyokéi.