Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Baj van a fehér csekkel

2012.12.17. 06:40 Módosítva: 2012.12.17. 06:43
A fehér csekk árát, mert az merőben új szolgáltatás, így a készpénz-átutalási szabályok nem érvényesíthetők benne, le kellene nyelniük a közszolgáltatóknak, csakúgy, mint a csoportos beszedés díját.

Szakértők szerint több probléma is felmerülhet a Magyar Posta által a napokban bevezetett fehér csekkel, írja a Napi Gazdaság. A konstrukció a közéletben sárga csekként ismert készpénz-átutalási megbízásokat váltaná ki úgy, hogy az átutalások csak a Posta  rendszerén mennek át, és az ügyletben − ellentétben a sárga csekkel − nem vesznek részt bankok. A megoldás a Posta szerint jóval olcsóbb, mint a sárga csekk, amelynek 22 százalékos díjemelését a napokban jelentette be a Posta.

Egyes vélemények szerint miután a fehér csekk teljesen új konstrukció, ezért erre nem lehet alkalmazni a hagyományos készpénz-átutalási megbízásokra vonatkozó szabályokat. Ennek megfelelően a közszolgáltatók díjképleteiben továbbra is csak a hagyományos sárga csekk díja érvényesülhet. Ez pedig azt jelenti, hogy a fehér csekkek költségeit a szolgáltatók nem jeleníthetik meg semmilyen díjukban.

Mint ismert, hasonló problémával küszködnek a közszolgáltatók akkor, amikor a sárga csekk költségének harmadába-negyedébe kerülő csoportos beszedést ajánlják az ügyfeleiknek. Ennek költségét ugyanis csak akkor tudják átvállalni a szolgáltatók, ha azt külön kedvezményként nyújtják saját bevételük terhére. Hasonló lehet a helyzet a fehér csekkel is.

Hírek szerint a Posta a fehér csekkre való átállást amúgy is megnehezíti a szolgáltató partnereknek, számos esetben ugyanis az átállás feltétele, hogy az adott szolgáltató a küldeményforgalmát a jövőben is a Postánál bonyolítsa le. Jövőre megszűnik a Posta monopolhelyzete, és a liberalizációra a jelek szerint ezzel az árukapcsolással is készül a szervezet.

Az illetékáthárítással is gondok vannak A sárga csekk költségeinek jelentős emelése kapcsán információink szerint a PSZÁF is áttekinti, hogy a díjemelés mennyiben van összefüggésben a Postára is kirótt, csekkadóként ismertté vált tranzakciós illeték bevezetésével. Pénzforgalmi szolgáltatóként a Posta fölött is a PSZÁF lát el felügyeletet, márpedig a szervezet korábban közölte, hogy vizsgálni fogja a tranzakciós illeték áthárításának módját és mértékét a felügyelt intézményeknél.

Más kérdés, hogy a jogszabályalkotók a Posta esetében is hibát vétettek, így a Postára nem vonatkozik a maximum hatezer forintos illetéksapka. A Napi egy korábbi cikke nyomán az NGM egyszer már módosíttatta a jogszabályt, ezáltal a hiteltörlesztésre azóta már érvényes az illetékfizetési felső határ, amely az eredeti javaslatból kimaradt.