Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Kicsit kívánatosabbá tették a kivát

2012.12.17. 14:22

A kkv-knak szánt, 2013-tól érkező kisvállalati adó (kiva) szabályozása a hatálybalépés előtt számos ponton változott. A változások célja, hogy vonzóbbá tegyék az új adónemet, mivel nem annyira népszerű a vállalkozások körében, mint ahogy azzal előzetesen számoltak – írja Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója blogbejegyzésében.

A tanácsadó cég honlapján olvasható blogbejegyzés szerint a kiva választása bizonyos esetekben hátrányt okozhatott az ezt választóknak. Többek között kérdésként merült fel a korábbi évek elhatárolt veszteségének felhasználhatósága, a munkahelyvédelmi akcióterv bizonyos kedvezményeiből történő kimaradás, a gyorsított értékcsökkenési leírásból fakadó hátrányok kezelése.

A korábbi szabály szerint az adóalanyok 2012. december 20-ig élhettek a választás jogával, s 2013. január 15-ig visszavonhatták döntésüket. A beterjesztett módosítás alapján 2013. január 15-ig lesz lehetőség a kiva választására, így 25 nappal több idő lesz a végleges döntésre. Azok az adóalanyok, akik esetleg már bejelentkeztek a kiva hatálya alá, továbbra is visszavonhatják január 15-ig választásukat.

A kiva szabályozás kedvezőtlenül érintette az utóbbi években felhalmozott elhatárolt veszteség felhasználhatóságát, amely szerint az adóalanyiság minden évében az elhatárolt veszteség 20 százalékát, illetve az arányos részt elszámoltnak kellett tekinteni. A módosítás szerint az elhatárolt veszteség elszámolható lesz a kiva adóalap terhére az adóalanyiság alatt.

Abban az esetben, amennyiben a kiva alanya társasági formát vált az adóalanyisága alatt, az adóalanyiságát továbbra is fenntarthatja. Ez a korábbi szabályozás esetében nem volt lehetséges.

A módosítás értelmében a kiva-alanyoknak nem kell eszközeik tekintetében gyorsított értékcsökkenési leírással számolniuk, továbbá a kiva adóalanyiság előtt beszerzett immateriális javak és tárgyi eszközök számított nyilvántartási értékét 10 év alatt egyenlő részletben le lehet írni a kiva adóalapból.

A 25 év alatti pályakezdők, a tartós munkanélküliség után munkába állók, a gyed, gyes, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók után a kiva adóalapja a foglakoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérek havi összegével, de legfeljebb 100 ezer forinttal csökkenthető - ismerteti a leglényegesebb változásokat Kalocsai Zsolt.

Az RSM DTM a választás segítéséhez összehasonlító kalkulátort is közzétett honlapján.