Kirúgáshullám indult az országban

2012.12.17. 11:28 Módosítva: 2012.12.17. 12:49
A foglalkoztatás szinte minden mutatója romlott novemberben, derül ki a foglalkoztatási szolgálat adataiból. A hó végén több volt az állástalan, mint tavaly novemberben – legutóbb másfél éve volt éves szintű növekedés –, harmadával nőtt a csoportos létszámleépítésre bejelentett dolgozók száma. Közben az üres álláshelyeké több mint ötödével mérséklődött.

Novemberben az előző havihoz képest és tavaly novemberhez képest is nőtt a regisztrált állástalanok száma. Összesen 536 100-an volt a múlt hónap végén munka nélkül, ami héthavi csúcsot jelent – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentéséből. A foglalkoztatási hatóság legutóbb nagyjából másfél éve, tavaly nyáron mérte az állástalanok számának éves szintű emelkedését.

Az álláskeresők száma havi összevetésben az ország minden megyéjében nőtt. A munkaügyi központokban a múlt hónapban összesen 65 800 új állástalan jelentkezett. A tartós állástalanok száma 1,9 százalékkal magasabb az egy hónappal ezelőttinél. A pályakezdő munkanélküliek aránya 12,2 százalékos, 2,4 százalékponttal magasabb az egy évvel ezelőttihez.

Az NFSz adatai szerint novemberben szokásos trendeknek megfelelően alakult, vagyis kis mértékben emelkedett a nyilvántartott álláskeresők létszáma. A hó végén 536 100 regisztrált munkanélküli volt, számuk 13 100-zal haladta meg az október végit, míg 9800-zal volt magasabb a tavaly novemberinél. A grafikonon jól látható, hogy lényegében júniusban megállt az álláskeresők számának csökkenése, azóta stagnálás látható.

 

A helyzet a következő hónapokra sem sok jóval kecsegtet, két okból sem. Egyrészt a foglalkoztatók összesen 1316 dolgozó csoportos létszámcsökkentéséről döntöttek. Ez az előző havinál nagyjából háromszázzal, az előző évinél mintegy négyszázzal több ember várható elbocsátását jelenti, ami arányaiban 30-40 százalékos növekedésnek számít.

Másrészt a bejelentett új munkahelyek száma csökkenést mutat: 23 ezer új álláshellyel összesen 52 700 betöltetlen munkahely volt az országban a múlt hónapban. Egy hónappal korábban még több mint több 66 ezer, havi összevetésben 28, évesben 22 százalékkal csökkent a munkalehetőségek száma. Szintén látható a grafikonon, hogy január óta nem volt ennyire kevés üres álláshely az NFSz adatbázisában, és idén most regisztrálták a legkevesebb új munkahelyet.

Éves összevetésben az elmúlt hónapok folyamatosan az állástalanok számának csökkenését hozták. Nagyrészt a közfoglalkoztatás felfutásának köszönhetően augusztusig az év minden hónapjában több tízezerrel kevesebb regisztrált állástalan volt, mint egy évvel korábban. A csúcsot jelentő tavaszi időszakban, márciusban és áprilisban csaknem hatvanezerrel kevesebb bejelentett munkanélküli volt, mint egy évvel azelőtt.

Legutóbb tavaly augusztusban volt az egy évvel korábbinál több munkanélküli, akkor 2900-zal nőtt az állástalanok száma. A mostaninál nagyobb emelkedést tavaly májusban mértek, akkor 15 800-zal haladta meg a regisztrált állástalanok száma a 2010 májusit, derül ki az NFSz korábbi havi statisztikáiból.

A foglalkoztatás szezonalitása miatt éven belül nagyobb kilengések voltak az állástalanok számában. Idén januárban majdnem százezerrel több munkanélküli volt, mint tavaly decemberben, márciusban viszont 55 000-rel kevesebb, mint egy hónappal korábban. A havi összevetésben mért csökkenés ezután folyamatosan lassult, júliusban növekedésbe fordult át (3200-zal többen voltak állástalanok, mint júniusban), majd a nyári és ősz eleji stagnálás után októberben 4000-rel csökkent.