Drágább lett Magyarországon munkát adni

2012.12.17. 14:05

Emelkedett a harmadik negyedévben az egy órára jutó munkaerőköltség mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban – közölte (pdf, angolul) hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A felmérés szerint a legmagasabb növekedés Észtországban volt 7,6 százalékkal, majd jött Románia 7,2 százalékkal, míg a dobogó harmadik helyét Litvánia szerezte meg 5,4 százalékkal (épp megelőzve az 5,3 százalékos magyarokat).

Az egy órára jutó munkaerőköltség az adatok csak Szlovéniában csökkent a harmadik negyedévben az előző évihez képest, 0,8 százalékkal. A legkisebb növekedés Hollandiában és Cipruson volt 0,5-0,5 százalékkal.

Az Eurostat két adatsorból állítja a munkaerőköltség növekedését: vizsgálják a bérköltség alakulását és az egyéb hatásokat (például a közterhek vagy a béren kívüli juttatások változását). A számokból az látható, hogy nálunk maga a bérköltség 5,4 százalékkal nőtt, aminél a bolgár, észt és román érték magasabb. Az egyéb tételek viszont 6,8 százalékkal emelkedtek; ennél a román és észt növekedés volt nagyobb.

Az idei harmadik negyedévben 2011 hasonló időszakához képest a 17 tagú euróövezetben 2,0 százalékkal, a 27 tagú EU-ban pedig 1,9 százalékkal emelkedett az egy órára jutó munkaerőköltség.

A második negyedévben az euróövezetben is és az EU-ban is 1,9 százalékkal emelkedett éves összevetésben az egy órára jutó munkaerőköltség, amely bérekből és fizetésekből, valamint nem bér jellegű juttatásokból áll.