Még húsz évig termel a paksi erőmű

2012.12.18. 16:44

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elbírálta az MVM Paksi Atomerőmű (MVM PA) Zrt. egy éve benyújtott kérelmét, és engedélyezte, hogy az 1. számú atomerőművi blokk további húsz éven át üzemeljen - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

Az OAH arra a vizsgálati eredményre jutott, hogy a jogszabályokban előírt nukleáris biztonsági követelmények teljesülnek, a meghosszabbított üzemidő alatt a biztonságos üzemeltetés biztosított - indokolta döntését a hatóság.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. komplex műszaki és gazdasági elemzések alapján 2001 januárjában döntött arról, hogy a blokkok üzemidejét meg kívánja hosszabbítani. Az üzemidő-hosszabbítási programját 2008-ban nyújtotta be a nukleáris hatóságnak, amely végig nyomon követte a tovább üzemeltetésre való felkészülést.

Ez az igen alapos program azt mutatta meg, hogy mit kíván az erőmű azért tenni, hogy a biztonsági követelményeket a következő 20 évben is teljesítse. Szinte minden berendezést meg kellett vizsgálni, felmérni mostani állapotát, jövőjét, teljesen új karbantartási szemléletet kellett bevezetni – mondta Rónaky József, az OAH főigazgatója.

Az erőmű négy év alatt végrehajtotta a programot. Ezt igazolva 2011 decemberében benyújtotta az 1. blokk tervezett időn túli működtetésére irányuló engedélykérelmét. Az OAH vezetője kiemelte, hogy az együttműködés folyamatos volt, rendszeresek voltak a konzultációk, helyszíni ellenőrzések, az atomerőmű rendre elvégezte az előírt felülvizsgálatokat, módosításokat.

A hivatal a több mint harmincezer oldalas engedélyezési dokumentáció alapján a végrehajtást a benyújtott előrehaladási jelentések felülvizsgálatával, bizonyos tevékenységek helyszíni ellenőrzésével követte nyomon. Az eljárás részeként közmeghallgatást tartott, és az ott felmerült szempontokat, javaslatokat is értékelve hozta meg határozatát.

"Az OAH több mint három évig felügyelte az atomerőmű 1. számú blokkja üzemidő-hosszabbításának lehetőségét megalapozó és igazoló tevékenységet, e felügyeleti szerep adott alkalmat arra, hogy az OAH a törvényes ügyintézési határidőn belül felelős és megalapozott döntést hozzon" – hangsúlyozta Rónaky József.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója fontos és felelősségteljes pillanatnak nevezte, hogy az erőmű megkapta az engedélyt. "Azért dolgoztunk az üzemidő-hosszabbítási programon több mint egy évtizeden keresztül, hogy továbbra is biztosítani tudjuk az ország villamosenergia-igényének közel 40 százalékát, mégpedig a legalacsonyabb áron” - fogalmazott.
Kiemelte, hogy az engedély ellátás-biztonsági és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű. Minél több áramot termelnek Pakson, annál kisebb az importfüggőség, és annál alacsonyabb a fogyasztói ár - mutatott rá.

Hamvas István aláhúzta, hogy a jövőben is azt a biztonsági filozófiát követik, amelynek eredményeként helyt álltak a Célzott Biztonsági Felülvizsgálaton, és amelynek az engedélyt is köszönhetik.

A csaknem húsz éve zajló, folyamatos biztonságnövelő programnak köszönhetően a paksi blokkok ma már közel egy teljes generációval modernebbek a nyolcvanas évekbeli, vadonatúj állapotuknál – mondta Hamvas István, hozzátéve: a másik három blokk esetében is készülnek a további működtetéshez szükséges engedélyek megszerzésére.

Az atomerőmű 1. blokkját 1982 decemberében helyezték üzembe. Ezt további három követte 1987-ig. A mostani engedély az 1. blokk továbbüzemelésére ad engedélyt. A kérelmet minden blokk esetében a tervezett, harmincéves üzemidő lejárta előtt egy évvel be kell nyújtani.