Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Újabb kirúgások jöhetnek a gyulai húsnál

2012.12.18. 17:10 Módosítva: 2012.12.18. 17:10

Késik a kormányzati mentőakció a Gyulai Húskombinátban a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) szerint - közölte a szakszervezet elnöksége nevében Kapuvári József, a HDSZ elnöke kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Gyulai Húskombinátban az állam nevében eljáró felszámoló és a HDSZ közötti konzultáció a csoportos létszámleépítésről december 20-ával várhatóan befejeződik. Amennyiben az állam, mint megbízó más utasítást nem ad a nevében eljáró felszámolónak, a dolgok mostani állás szerint karácsonyra 300 gyulai munkavállaló megkapja az előzetes értesítést az elbocsátásáról. Minden valószínűség szerint ezzel a még szerény termelés is befejeződik, és így megszűnik annak az esélye, hogy Gyulán termelő felszámolási eljárás menjen végbe.

Ha ez így történik lenullázódnak az eddigi kormányzati erőfeszítések a munkahelyek megmentésére - emlékeztet a HDSZ -, csorbát szenved az ügyben nyilatkozó politikusok szavahihetősége. Ha nem jelenik meg konkrét intézkedésekben a korábban bejelentett, majd a HDSZ december 8-i demonstrációja után megerősített kormányzati elkötelezettség a húsipari munkahelyek megmentésére, ha tovább késlekedik a kormányzati döntés, az a Gyulai Húskombinát végét jelentheti.

Túlélt két világháborút

A HDSZ úgy fogalmazott: a gyulai cég az elmúlt 144 évben túlélt két világháborút, világválságot, államosítást és privatizálást, de nem éli túl a globalizált világgazdaság kihívásait, a hazai piacon zajló gyilkos versenyt, a feketegazdaság okozta hátrányokat. Kudarcnak bizonyult a HAGE agráripari társaság, mint szakmai befektető közel 18 évi tulajdonlása is. A végeredmény: elbocsátó levél a karácsonyfa alá ugyanúgy, mint korábban a kapuvári húsipari cég munkavállalóinak. A sors fintora, hogy miután stratégiai cégekről van szó és így az állam a felszámoló, ténylegesen a kormány szünteti meg a húsipari munkahelyeket - olvasható a közleményben.

Korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium közölte: sajnálattal értesült, hogy a PSZÁF által kijelölt hitelintézeti felszámoló nem képes megóvni a Gyulai Húskombinát munkavállalóinak érdekeit. „A Vidékfejlesztési Minisztérium határozottan kiáll amellett, hogy jelen esetben a VM elképzeléseivel ellentmondó folyamat zajlik a Gyulai Húskombinát felszámolásánál. A szaktárca mindvégig azon dolgozott, hogy megmentse a húskombinátot és dolgozóit” – írták közleményükben.

Szerintük a Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is nyitott és a jogszabályi kereteken belül segíteni kíván a Gyulai Húskombinát dolgozóiknak, ezért a mai napon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felkérte Budai Gyula államtitkárt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a PSZÁF vezetésével. A tárca közleménye szerint a csődhelyzetet a tulajdonosok és a jelenlegi menedzsment idézte elő.

A Gyulai Húskombinát már nyáron válságba került, állami támogatást kért. A kormányban akkor Lázár János korábbi Fidesz-frakcióvezető, mostani miniszterelnökségi államtitkár kapta feladatául a megmentését, azonban azon kívül, hogy augusztusban a szintén fizetésképtelenné vált kapuvári húsgyárral együtt stratégiai vállalattá nyilvánították, más nem történt. Ezzel annyit értek el, hogy biztosan az állam irányítja a felszámolást a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-n keresztül.

Budai megígérte

Budai Gyula ugyan ígéretet tett, hogy az áruházláncok a bajba került húsipari cégektől fognak árut rendelni, ez azonban nem mentette meg őket. A felszámoló csoportos létszámleépítésről értesítette a Gyulai Húskombinát üzemi tanácsát és a szakszervezetet, a már csak mintegy 360 embert foglalkoztató dolgozói állományból 300 embert leépítését jelentették be, a munkaügyi központnak december 3.-a után lehet bejelenteni. Ezután összesen két hónapig kapják a dolgozók a bérüket. A lényegében teljes leépítéssel világossá vált, hogy a felszámolás alatt álló cég semmiképpen nem fogja tudni újraindítani a termelést.

Korábban még reménykedtek 240 millió forint vevői tartozás beérkezésében, azonban nem volt egyértelmű, hogy ezt a vevők kinek is utalják. A hiteleiket a bedőléstől féltő bankok is maguknál akarták volna látni legalább ezt a pénzt, a Gyulai a működés folytatását remélte belőle.