Óriásbírság kamatmanipulálás miatt

2012.12.19. 10:21
A svájci óriásbank, az UBS 1,5 milliárd dolláros bírságot fizet miután csalt, s brókerek megvesztegetését és nemzetközi kamatmutatók széles körű manipulációját ismerte el. Az amerikai, brit és svájci hatóságokkal kötött megállapodás során fizetendő bírság mintegy háromszorosa annak, amit a brit Barclays fizetett júniusban a londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulálásáért.

A bírság minden idők második legnagyobb banki bírsága. Az idén a HSBC 1,9 milliárd dollár megfizetésére kényszerült drogkartellekkel kapcsolatos pénzmosási vád rendezésének keretében.

Nem zár túl szerencsés másfél évet a UBS. Alig egy évvel ezelőtt 2,3 milliárd dollár leírására kényszerült egyik brókerének csalásai miatt, de azóta átalakult a bank vezetése is. A bankház októberben világszerte 10 ezer munkahely megszüntetését jelentette be.

"Mélységesen sajnáljuk ezt a helytelen és erkölcstelen viselkedést. Semmilyen nyereség sem fontosabb a vállalatunk hírnevénél" - közölte szerdán Sergio Ermotti, a UBS vezérigazgatója abban a közleményben, amelyben a bank ismertette, hogy milyen törvénysértéseket követett el 2005 és 2010 között.

Az UBS tájékoztatása szerint 1,2 milliárd dollárt fizetnek az amerikai igazságügyi minisztériumnak és piacfelügyeleti hatóságnak, 160 millió fontot a brit pénzügyi szolgáltatási hatóságnak és 59 millió frankot a svájci piacfelügyeletnek.

A szövődményes ügy - amelynek folyományaként világszerte jelentették be a bankközi kamatmutatók számítási módjának felülvizsgálatát -  a nyáron robbant ki, miután a brit piacfelügyelet kiderítette, hogy az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays néhány kereskedője a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálta a legfontosabb globális irányadó bankközi kamatlábat, a Libort.

Az akkori - később beigazolódott - gyanú szerint a  Barclays által a napi Libor-rögzítéshez beterjesztett nagybani finanszírozási költségbecslés hol mesterségesen magas, hol mesterségesen alacsony volt, és ez felvetette annak lehetőségét, hogy a bank néhány kereskedője a Libor-rögzítés befolyásolásával igyekezett profitorientált módon alakítani a cég által forgalmazott befektetési derivatívák árfolyamait. Nagy-Britanniában a múlt héten három embert vettek őrizetbe az ügy kapcsán.

A Libor - London interbank offered rate - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 360 ezer milliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.