Száz tonna lengyel krumpli ment a levesbe

2012.12.19. 18:03

Száz tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert az októberben lefoglalt szállítmányban a burgonya gyűrűs rothadását okozó baktérium jelenlétét mutatta ki a hivatal bakteriológiai laboratóriuma.

A fertőzött burgonyából semmi nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba - hangsúlyozta közleményében a hivatal. A Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága ugyanakkor elrendelte a Lengyelországból érkező burgonyaszállítmányok fokozott ellenőrzését.

A Lengyelországban elterjedt baktériumos betegség Magyarországon nem fordul elő. Nagy gazdasági kárt okoz, mivel nincs ellene védekezési lehetőség, ezért a Nébih szakmai irányításával a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai rendszeresen ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonyát.

Ezek az ellenőrzések eddig negatív eredménnyel zárultak, idén azonban a lengyel társhatóság által előzetesen nem engedélyezett szállításokat is felderítettek a szakemberek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón végzett októberi ellenőrzéskor vett mintában a bakteriológiai laboratórium azonosította, majd november végén megerősítette a baktérium jelenlétét. Ezután semmisítették meg az addig forgalomba hozatali korlátozás alatt tárolt fertőzött burgonyát.

Az eset óta fokozottan ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonyaküldeményeket. A növényegészségügyi előírásoknak nem megfelelő szállítmányokat feltartóztatják, és tételes laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Az ellenőrzés során fertőzöttnek bizonyuló tételeket zárolják és megsemmisítik.