Virág
0 °C
2 °C

Az IMF tovább védené a lengyeleket

2012.12.21. 07:59

Az IMF azt tervezi, hogy a jövő év elején megújítja a Lengyelországgal kötött elővigyázatossági hitelmegállapodását - jelentette ki David Lipton, a szervezet első ügyvezető igazgatóhelyettese. A 30 milliárd dolláros hitelkeret hatálya januárban jár le,írja a Napi Gazdaság.

Lipton szerint a Varsóval kötött szerződés meghosszabbítása fontos szerepet játszhat a Lengyelország iránti befektetői bizalom fenntartásában és hatásos biztosításként funkcionálna abban az esetben, ha kedvezőtlenre fordulnának a külső gazdasági körülmények. Az IMF úgy látja, hogy a kelet-közép-európai országokat érheti a legnagyobb kár, ha az eurózóna adósságválsága újra elmélyülne.

Lipton gyors megállapodásra számít a lengyel féllel. Varsó egyetlen fillért sem hívott le az érvényben lévő keretből, annak ellenére, hogy a hitel fajtájából következően minden további feltétel teljesítése nélkül megtehette volna ezt. Lipton szerint a lengyel kormány stabil gazdaság- és inflációs politikát folytat, a pénzügyi folyamatokat kézben tartja, ám a GDP növekedése jövőre tovább lassulhat, ami növeli a fizetési mérlegek megbillenésének kockázatát.