Matolcsy: Jönnek a jobb idők

2012.12.21. 21:17

A kormánynak 20-30 milliárd forintnyi többletforrást kell biztosítania felsőoktatásnak a legutóbbi változások finanszírozásához, s ezt a 100 milliárd forintos rendkívüli intézkedési tartalékból fizetheti az állam - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a HírTV Bruttó című műsorában pénteken.

Csütörtökön Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára még arról tájékoztatott, hogy a 24 milliárd forintos többlettámogatás - legalább részben - a költségvetés már meglévő előirányzatainak felsőoktatási célú felhasználásával (átcsoportosításával) biztosítható.

Matolcsy György a pénteki interjúban beszélt arról is, hogy jövőre elindul a növekedési ciklus, az a szakasz, amikor "évről évre jobban élhetünk". Rámutatott: most minden lépés abba az irányba megy, hogy nőjön a fogyasztás, a beruházás, és a munkahelyteremtés. Jönnek a jobb idők - fogalmazott.

A nemzetgazdasági miniszter gratulált a monetáris tanácsnak a kamatcsökkentésekhez, amely véleménye szerint az első jele annak, hogy felépüljön a stratégiai együttműködés a kormány és a jegybank között. Hangsúlyozta: ennek az együttműködésnek a keretében a Magyar Nemzeti Bank olyan eszközökkel élhet, „amelyekkel minden nyugati jegybank él már".