Kartelleztettél vagy sem? Te dönthetsz

2012.12.21. 13:59

Nem vizsgálhatja tovább a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a nagy port felvert nyári, állami feszlólításra született dinnyekartell ügyét, mert ehhez egy friss törvénymódosítás miatt a vidékfejlesztési miniszter beleegyezése is szükséges. A dolog legkomolyabb szépséghibája, hogy épp a Vidékfejlesztési Minisztérium találta ki az egész kartellt.

Egészen pontosan az történt, hogy „a szakmaközi törvény 2012. november 28-án életbe lépett rendelkezései értelmében a Gazdasági Versenyhivatalnak be kell szereznie a vidékfejlesztési miniszter állásfoglalását, amennyiben versenykorlátozó megállapodás gyanúja miatt folytat versenyfelügyeleti eljárást mezőgazdasági termékek vonatkozásában” – áll a GVH közleményében.

Már eddig is lehetett sejteni, hogy az ügyet megpróbálják elsikálni, azonban az akció az uniós versenyjogi felügyelet végző Európai Bizottság érdeklődését is felkeltette, így valamiféle lezárult eljárást muszáj lesz felmutatni.

Ezért a hatóság tegnap az állásfoglalás beszerzése végett a vidékfejlesztési miniszterhez fordult, egyben a két eljárást felfüggesztette. A törvény szerint a miniszter 60 napon belül ki kell adnia az állásfoglalását.

Az eljárásban a Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy az eljárás alá vont vállalkozások részt vettek-e versenykorlátozó megállapodásban, amikor vélhetően a 2012. évi görögdinnye árakról egyeztettek. Ennek felderítéséhez mondjuk őrült nyomozói munka valószínűleg nem szükséges, hiszen a Vidékfejlesztési Minisztérium pontosan ezzel dicsekedett nyilvánosan. Ehhez képest egyébként negyedik hónapja tart a most ráadásul felfüggesztett eljárás.

A kapcsolódó eljárásban pedigp kéne bele a GVH azt vizsgálja, hogy az eljárás alá vont vállalkozások, mint ajánlattevők a Magyarországon 2010 novemberét követően kiírt, zöldség és gyümölcs beszerzésekre vonatkozó közbeszerzések keretében összejátszottak-e egymással.