Szijjártó Moszkvában tárgyal

2012.12.21. 09:00

Magyarország az energiabiztonság szempontjából a következő egy-két évben többet lép előre, mint korábban évtizedeken keresztül - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek, miután Moszkvában tárgyalt a Gazprom vezérigazgatójával, írja a Napi Gazdaság.

Szijjártó és Alekszej Miller Gazprom-vezér áttekintette a jelenleg folyó európai energetikai beruházásokat, különösen a Déli Áramlatot, hiszen az hozzájárul Magyarország energiaellátási biztonságához. Megállapították egyúttal, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi megépítésének előkészítése nagyon jól áll.

A kormány októberben kiemelt beruházássá minősítette az építkezést, a pénzügyi tanácsadói tender már lezárult, az előzetes műszaki tervre vonatkozó tender kiírás alatt van, az előzetes környezetvédelmi engedélykérelmeket benyújtották az illetékes hatóságokhoz, a Déli Áramlat magyarországi cégének szervezeti struktúrája pedig folyamatosan épül - sorolta az intézkedéséket az államtitkár.