Elza
-4 °C
4 °C

A Hiteltársulás vezetője lett a pénzügyi ombudsman

2012.12.22. 22:05

Kinevezte a pénzügyi jogok biztosát Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A még novemberben elfogadott jogszabály alapján létrehozott új hivatalt Doubravszky György, a Hiteltársulás egyik alapítója foglalta el.

Orbán Viktor miniszterelnök még szepőtemberben, parlamenti felszólalásában javasolta, hogy angol mintára Magyarország is állítsa fel a pénzügyi ombudsman, vagyis pénzügyi szószóló intézményét az emberek védelmében. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleménye szerint a pénzügyi jogok biztosának megbízatása a konkrét ügyekkel kapcsolatos vizsgálati, jogszabály-alkotási és jelentési feladatokon, továbbá a jogi segítségnyújtáson, tanácsadáson túl a pénzügyi kultúra fejlesztése, a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztése lesz. Utóbbi érdekében együttműködik az oktatási és az egyéb, a pénzügyi kultúra fejlesztésében szerepet vállaló intézményekkel, szervezetekkel, valamint magukkal a pénzügyi szolgáltatókkal.

Doubravszky a pénzügyi biztos honlapján arra kéri az odalátogatókat, hogy írjanak az ötletkosárba, vagy látogassák meg facebook oldalát, a megadott link azonban a Hiteltársulás oldalára mutat.

A pénzügyi ombudsman pozíció létrehozását 2009-ben a Farkas Ádám vezette PSZÁF szorgalmazta, többek közt azért, hogy legyen egy intézmény, amely kimondottan pénzügyi fogyasztóvédelmi feladatokat lát el. Ezt akkor többek közt azért is szükségesnek látták, mert – főleg a devizahitelesek helyzetének romlásával – nagyon megszaporodtak a felügyelethez érkező panaszok, az egy évben beérkező több ezer panasz kezelése szükségessé tette egy kimondottan a fogyasztóvédelemre koncentráló szervezet létrehozását.

Másik érv volt a pozíció létrehozása mellett, hogy a PSZÁF egyébként sem járt élen az egyéni panaszok kezelésében, a panaszosok főként formális leveleket kaptak a fogyasztóvédelmi eljárás lezárulása után. Ha a fogyasztóvédelmi eljárás mégis eredményes lett és a pénzügyi szolgáltatót a PSZÁF megbírságolta, az a fogyasztó egyedi ügyében nem segített. A PSZÁF-nak nem volt hatásköre az egyedi szerződésből eredő jogvitában eljárni, eszközrendszerrel azonban egyedül ők rendelkeztek a hatékony békéltetéshez.

A poszt létrehozására több jól működő külföldi példa is akadt, a fejlett pénzügyi kultúrájú országok többségében létezik hasonló intézmény. Orbán Viktor parlamenti beszédében a Nagy-Britanniában működő modellt hozta példaként. Bár néhány évvel ezelőtt még valóban úgy tűnhetett, nagy szükség van nálunk is pénzügyi ombudsmani hivatalra, tavaly óta már létezik egy egészen hasonló intézmény, csak másképpen hívják. A kormány az 1999 óta működő Békéltető Testületekről leválasztva, a felügyeleten belül létrehozta a Pénzügyi Békéltető Testületet, amely 2011. július elseje óta működik Budapesten.

A díjmentesen igénybe vehető szolgáltatás, akár csak a brit intézmény, az alternatív vitarendezést segíti, a független testületek segítenek rendezni az ügyeket bírósági eljáráson kívül. Az eljárás nem húzódik el évekig, a kérelem beérkezése után hatvan napon belül be kell fejezni, indokolt esetben ez a határidő legfeljebb harminc nappal hosszabbítható meg. Amikor korábban a pénzügyi ombudsman intézményének a létrehozása felmerült, még nem volt eldöntött, hogy milyen irányt vesz a fogyasztóvédelmi rendszer, azóta azonban létrejött a pénzügyi békéltető testület, ami néhány részlettől eltekintve teljesen azt a feladatot látja el, mint az angol rendszerben az ombudsman.

Ezek után kérdéses, a gyakorlatban milyen munkát végez majd Doubravszky György. Doubravszky neve nem csak a Hiteltársulásból lehet ismerős, ő az ötletgazdája annak a részben állami, részben civil pénzből felálló webbanknak is, amely hatmilliárdos tőkével jöhet létre. Az állami-civil Webbank megalapításával kapcsolatos feladatok ellátására november 15-étől jövő év május 15-éig terjedő időtartamra Körtvélyessy László Andrást nevezeték ki miniszteri biztossá, ő Doubravszky György mellett a másik, aki a webbank létrehozásánál bábáskodott.

Doubravszky a Hiteltársulás facebook oldalán ezt írja, "a Hiteltársulás kettéválik: a webbankot Körtvélyessy László viszi, a most induló Hivatalt én. A bank szakmai előkészítése jól halad, áprilisi indulással számolunk. A Pénzügyi Jogok Biztosának internetes oldala a penzbiztos.hu lesz, a Facebook oldala pedig jelen oldal marad, csak új logót kap." Doubravszky a Bagolyvár Könyvkiadó ügyvezetője is. A kiadó a hálózatos értékesítés (MLM) híveinek szóló könyveket ad ki.