Itt a kormány szájbarágója

2012.12.22. 23:54

Közzétette honlapján a kormány azt a kérdésekre és válaszokra építő, az Index után csak "szájbarágónak" nevezett anyagot, amelyen keresztül a felsőoktatással kapcsolatos lépéseit magyarázza a felvételizőknek, egészen pontosan egy fiktív gimnazistának, Kis Máriának.

Mária egyből azzal a kérdéssel nyit, hogy milyen szakokra lehet felvételizni, mire a kormány: "Tájékozódj! Az Emberi Erőforrősok Minisztériuma már közzétette azon szakok listát, amelyeken magyar állami ösztöndíjas képzés indul."

Kiderül, Mária nem tanulhat állami finanszírozott képzésben többek közt andragógiát és gazdálkodás és menedzsment szakot, ez azonban nem igazságtalan, hiszen ezek a szakok olyan végzettséget adnak, amelyek általában magas jövedelemhez juttatnak. Az lenne igazságtalan, ha ezeket támogatnák, ráadásul "túlképzés is volt ezeken a területeken", véli a válaszoló. Szerencséjére Mária a várható magas jövedelem és a túlképzés érvein nem tűnődik sokat, hanem tovább kérdez. "Mi van, ha nem jöhet szóba más", évek óta a jogi karra készült, de a szülei nem tudják kifizetni az önköltséget?

"A Diákhitel2 konstrukciót azért dolgoztuk ki, hogy ezt a problémát megoldjuk" - nyugtatja kormány Kis Mária gimnazistát. Szerinte a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek, főiskolának utalja az önköltség díját, így az iskolakezdés egyetlen forintba sem kerül a hallgatónak.

Úgy vélik, a konstrukció minimális, 2 százalékos kamata miatt rendkívül kedvező. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem "feltétlenül fenyeget a hitel visszafizetésének terhe sem." Amennyiben a már végzett hallgató állami intézménynél, a közigazgatásban helyezkedik el, a munkahelye átvállalja ezt a terhet; ha pedig a versenyszférában talál állást, akkor a  cége adókedvezményt könyvelhet el az önköltség kifizetésének átvállalasa nyomán.

A dokumentum a felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekre is válaszol. A felvételi tájékoztató december 31-én éjféltől lesz hozzáférhető az interneten, ahol a szakok mellett, a pályaválasztással kapcsolatos információk is elérhetők lesznek. Kiderül, nem biztos, hogy Mária csak a csütörtökön meghirdetett szakok közül választhat ingyenes képzést, január 31-ig még bővülhet a lista. Maximum öt szakra lehet jelentkezni március elsejéig.

"Hoppá! Ha a jelentkezés után úgy döntök, hogy nem Szegedre, hanem mégis inkább Pécsre szeretnék menni tanulni, akkor még tudok változtatni a sorrenden?" - kérdezi Mária. "Igen! Július elejéig még arra is  van lehetőség, hogy a felállított szakos és/vagy intézményi sorrenden is változtass. Innentől végleges az adatbázis, ekkortól már nincs módosítgatás és ez alapján történik a rangsorolás" - írja válaszában a kormány.