Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Eltelt egy óra, eltűnt egy újabb cég

2012.12.27. 14:05 Módosítva: 2012.12.27. 14:06

Soha annyi cég nem szűnt még meg egyetlen hónap leforgása alatt az építőiparban, mint most novemberben – közölte az Opten csütörtökön. A céginformációs szolgáltató által működtetett adatbázis szerint az elmúlt hónapban 707 céget töröltek a hatóságok, holott korábban az ötszázat sem érte el soha a megszűnések száma. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 23,7 társaság szűnt meg, vagyis óránként átlag egy.

„Ez a növekedés a kényszertörlési jogszabály hatályba lépésével magyarázható” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. A kényszertörlés a korábbi kényszer-végelszámolást váltotta föl a cégeljárásban.

A március óta alkalmazható új eszköz egyik fontos újdonsága, hogy a cégbíróságoknak nem kell felszámolást elrendelniük azokban az esetekben, amikor a végelszámolás alá kerülő cég vagyona nemhogy a hiteleket, de még a felszámolás költségeit sem fedezi. Az ilyen módon egyszerűsített eljárással a cégbíróságok úgy szüntethetik meg a magukra hagyott, eladósodott, adótartozást fölhalmozó cégeket, hogy közben nem kell lefolytatni a nehézkes felszámolási eljárást.

Éppen ezzel magyarázható, hogy miközben a megszűnések száma az egekbe szökött, a felszámolások és a végelszámolások száma is nagymértékben csökkent az építőiparban az utóbbi hónapokban. Novemberben 266 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ilyen kevés új felszámolással legutóbb 2010 augusztusában találkoztunk, amikor 188 új eljárást tettek közzé. A kényszer-végelszámolások megszűnése miatt augusztus óta alacsony szinten stabilizálódott a végelszámolások száma. Novemberben 182 ilyen eljárást jegyzett fel a statisztika, ami megfelel a korábbi hónapok átlagának, de lényegesen kevesebb, mint az idei tavasz havi öt-hatszáz végelszámolása.

Az Opten adatai szerint novemberben 258 új építőipari céget alapítottak Magyarországon, ami ugyancsak illeszkedik az elmúlt néhány hónap trendjébe. Az év eleji alapítási hullámot követően jelentősen visszaesett az újonnan létrehozott társaságok száma, és átbillent – 1 fölé emelkedett – a megszűnés/cégalapítás mutató is. 2011 végéig rendre több vagy nagyjából annyi céget alapítottak az ágazatban, mint amennyi megszűnt. Most hónapok óta a megszűnések felét sem éri el az új bejegyzések száma – olvasható a közleményben.