Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Már csak pár napig választhatjuk a katát

2012.12.28. 10:36
December 31-ig választható a kata, az alanyi adómentesség és a pénzforgalmi elszámlás. Ha vállalkozásnak várhatóan nem haladja meg a 6 millió forintot a jövő évi árbevétele, érdemes az alanyi adómentességet kérnie, hiszen akkro mentesül az áfa-fizetés és a kapcsolódó adminisztráció alól.

Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata), ha január elsejétől így akar adózni a vállalkozás, továbbá az alanyi mentességről vagy a pénzforgalmi elszámolásról is december 31-éig kell dönteni. Az adóhatóság közleménye szerint december 31-én a postahivatalok zárása után már csak az ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni a nyilatkozatot.

Aki még idén választja a katát, a teljes 2013-as évben így adózhat majd. Aki viszont jövőre dönt, annak számolnia kell azzal, hogy a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig egy külön, azt az időszakot felölelő, az eredeti adózási módnak megfelelő bevallást is el kell készítenie - közölte az adóhatóság.

Nem adózni sokkal egyszerűbb

A NAV szerint a katát választóknak érdemes megfontolniuk az alanyi adómentességet is, mert így minimálisra csökken az adminisztráció. Az alanyi adómentes vállalkozásnak ugyanis fő szabály szerint nem kell áfát felszámítania és fizetnie, valamint áfabevallást sem kell készítenie. Így csak egy nyilatkozatot vagy bevallást kell majd benyújtani 2014. február 25-ig.

Az alanyi mentesség 2013-ra akkor választható, ha a vállalkozás bevétele sem 2012-ben ténylegesen, sem 2013-ban „ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen” nem haladja meg a 6 millió forintot – emlékeztetett a NAV.

A kisvállalkozásoknak is az év utolsó napjáig kell eldönteniük, hogy pénzforgalmi elszámolás alapján fizetik-e meg majd a teljes 2013-ban az áfát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kisvállalkozásnak csak akkor lesz áfafizetési kötelezettsége, amikor üzleti partnere az ellenértéket neki kifizette.

Januártól az alanyi mentességet és a pénzforgalmi elszámolást legközelebb már csak a 2014-es adóévre választhatják a már működő vállalkozások.