Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évi két hónapra kölcsönadhatnak minket

2012.12.28. 10:18 Módosítva: 2012-12-28 10:29:44
Másképp számolt távolléti díj jár a szabadság idejére, és hozzávetőleg két hónapra kölcsönadhat minket a munkaadónk szinte akárhova. Januártól hatályba lép a munka törvénykönyve új változatának minden rendelkezése.

Az új munkajogi törvényt – amely 1992-es elődjét váltja fel – még 2011 decemberében fogadta el a parlament, és a legtöbb rendelkezése már idén júliusban hatályba lépett. Ugyanakkor csak 2013. január elsejétől lesznek hatályosak a többi között a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra, a szabadságra, illetve annak kiadására, valamint a távolléti díj számítására vonatkozó rendelkezések.

Kölcsönadhatók vagyunk

A munka törvénykönyve új változata szerint a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Ezen foglalkoztatás időtartama évente maximum 44, beosztás szerinti munkanap vagy 352 óra lehet. Ez egyébként enyhítés a korábbi szabályozáshoz képest, ugyanis előtte akár 110 naptári napra is át lehetett irányítani a munkavállalót.

Az új munkajog szerint ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

Az új kódex szerint a munkavállaló munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

A szabadságok is változnak

Az alapszabadság húsz nap marad, a munkavállalók ezen felül több jogcímen pótszabadságra jogosultak: életkoruk alapján fokozatosan növekvő számú, de legfeljebb tíz nap pótszabadság jár, fennmarad a gyermekek után járó pótszabadság.

Sok gond akad az új Mt.-vel.

A Munka új törvénykönyve rengeteg változást hozott, több mint 60 törvényt írtak át miatta még rohamléptekben, és eközben került pár homokszem is a gépezetbe.

Az új munkajogban nem lett például a munkanap fogalma sem igazán jól meghatározva, így egy kőkemény munkaadó jövőre karácsony napján reggel hajnali hat óráig munkára kötelezheti a dolgozóit.

Egyes részei az európai jognak nem felenek meg, de például nyáron rengetegen lepődhettek meg, amikor az új műszakpótlék számítási módok miatt csökkent a fizetésük.

A munkavállalóknak 16 évesnél fiatalabb gyermekük után jár pótszabadság: egy gyermek után kettő, két gyermek után négy, ennél több után pedig hét munkanap pótszabadság jár.

Az apának a gyermeke születését követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár. Az életkor szerinti pótszabadságtól kollektív szerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni a munka törvénykönyve szerint.

A munkáltatóknak évente hét munkanap szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadniuk. A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy tartama tizennégy napot összefüggően elérjen. Kollektív szerződés rendelkezhet arról, hogy a szabadság negyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki a munkáltató.

Emellett januártól, a korábbi 1 hónap helyett, a munkáltatónak elegendő a szabadság kezdete előtt 15 nappal értesítenie a dolgozót. „Ennek fényében akár fel is értékelődhetnek a last minute utak” – mondta Hetényi Kinga, a Schönherr munkajogi csoportjának vezetője.

Az október 1-jén vagy ezután kezdődött munkaviszonynál a munkáltató a szabadságot az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki. Szintén új szabály, hogy ha a felek megegyeznek, akkor a szabadság egyharmad részét a munkavállaló átviheti a következő évre.

A távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani.

Csökken a távolléti díj

Változás még, hogy a távolléti díj kiszámításakor figyelmen kívül kell hagyni azt a munkabért, amelyre a munkavállaló a távollét tartamára munkavégzés hiányában is jogosult.

A munkavállalót távolléti díj illeti meg a többi között a szabadság, a kötelező orvosi vizsgálat időtartamára, valamint hozzátartozója halálakor két munkanapra. A betegszabadság tartamára a távolléti díj hetven százaléka jár. A távolléti díj összege egyébként csökkenni fog, mert, többek között, a rendkívüli munkavégzés ellenértéke nem számít bele a távolléti díjba, mondta erről Hetényi.