Milyen bankbetéttel járunk a legjobban?

2012.10.03. 11:07 Módosítva: 2012.10.03. 15:09

A betéti kamatok csökkenését eredményezte az MNB múlt hónapban kezdett alapkamat-csökkentési ciklusa – derül ki a Bankmonitor.hu felméréséből, amely szerint a 13 országos lefedettséggel rendelkező bank mindegyike megvágta legalább egy lekötési ajánlatának kamatát az elmúlt hetekben. Ez egyébként részben automatikus folyamat volt, hiszen több bank olyan konstrukciót kínál, amelyben a betétkamatot a jegybanki alapkamathoz köti.

A betétesek helyzetét rontja, hogy nemcsak a kamat csökken, hanem az inflációs előrejelzés is növekvő árszínvonal-emelkedést prognosztizál, ami negatív hatással van az infláció szintjéhez viszonyított úgynevezett reálhozamokra. Azonban a betétkamatok még mindig olyan magasan vannak, hogy bőségesen találunk az inflációt meghaladó kamatszintet.

A legjobb húsz betéti konstrukció – amelyeket hét bank, abc-sorrendben az Axa, a Budapest Bank, a CIB, az Erste, az FHB, az MKB és a Raiffeisen kínál ügyfeleinek – mindegyike 1 százalék fölötti reálhozamot kínál. A toplistán lévő legkisebb kamat is 6,59 százalékos, míg a várt éves infláció 5,1 százalékon van.

A feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betétek közül a legjobb 8,68 százalékos kamatot ad egy évre, ezt a 3,52 százalékos reálhozamot kínáló konstrukciót az MKB Bank Akciós Trezor Napi Bankkapcsolat betéte nyújtja. A forintbetétek közt a legmagasabb feltétel nélkül elérhető betét az FHB tbsz-hez kötött úgynevezett adóelőny betéte 7,75 százalékkal, míg a tbsz-hez sem kötött betétek közül a CIB classic és elektronikus betétei 7,5 százalékot ígérnek egy éves lekötésre. Az előbbi feltételes betétre a reálkamat az MNB inflációs becslése alapján 3,52 százalék, míg az utóbbi feltétel nélküli betétekre 2,28 százalék – olvasható a felmérésről készített közleményben. Szintén

Az eurós bankbetétek között a legmagasabb kamatot az MKB Bank kínálja 4,5 százalékos ajánlatával. A legmagasabb feltétel nélküli euró lekötést a Sopron Bank kínálja Flexi-Plusz Euró betétjével, ez a betét 3,84 százalékot fizet. Az euróban realizálható reálhozam feltételek teljesítése mellett 2,65 százalék, míg a feltételmentes lekötésnél 2 százalék.