Most kezdünk el majd félretenni nyugdíjra

2012.10.04. 11:29
A válság okozta bizalomvesztés után a pénzügyi termékekben a nyugdíj-megtakarítások jelenthetik a kitörési pontot, különösen az európai megszorítások tükrében. A befektetési alapkezelőknek a hosszú távú megtakarítások jellemzőit érdemes bemutatniuk az ügyfeleknek egy friss felmérés szerint.

Arra keresték a választ az Európai Befektetési Alapkezelők Szövetsége (Efama) legfrissebb felmérésben, hogy mi az oka annak, hogy a pénzügyi eszközöket már nem vásárolja úgy a lakosság, mint korábban. A felmérésben 21 ország 57 alapkezelője vett részt, az Efama adatai szerint Magyarországról 3 válaszadó is volt, idézi a Portfolio.

A válaszadók szerint alapvetően ciklikus okokkal magyarázható a visszaesés, a termékekben meglévő bizalom visszaesett, a piaci kockázatok megnőttek, a hozamok kedvezőtlenek voltak, miközben megfelelő tanácsadás sem társult a termékek értékesítéséhez. Érdekes módon a szereplők szerint csak ezt követően találhattuk meg magyarázó okként a díjakat.

Fokozottabb kockázatkerülés

Jól láthatóan a piaci szerelők rugalmasan próbálják az ügyféligények változását lekövetni, a kockázatkezelés került a leginkább fókuszba, nem csoda, hogy a termékfejlesztés is ebbe az irányba ment el.

Az itthon nagy népszerűségnek örvendő tőke- és hozamvédett alapok Európában egyre inkább kezdenek elterjedni, miközben nagy az érdeklődést az abszolút hozamú alapok iránt is, amelyek az alacsony kamatkörnyezetben magas reálhozam elérésével kecsegtetnek, mérsékelt kockázatok mellett.

A hozamokat a kockázatkezelés, a költséghatékonyság növelés, valamint az alternatív eszközosztályok irányába történő elmozdulás mellett az is tudja "javítani", ha az ügyfelekben sikerül tudatosítani, hogy hosszabb távon fektessenek be. A piac rövidebb-hosszabb időszakaiban látható ingadozások ugyanis kellően hosszú távot nézve ki tudnak simulni. Ráadásul, ha egy nagyobb visszaesés van, és az ügyfelek hisznek a termékben és abban, hogy a veszteséget le fogja dolgozni, akkor nem adják el a befektetési jegyüket.

A nyugdíjakra kezdenek el félretenni mindenhol

A felmérésben nagy hangsúlyt kapott a hosszú távú megtakarítások, azon belül is a nyugdíjcélú megtakarítások témaköre. A válaszadók többsége szerint most érkeztünk el abba az időszakba, amikor el kell kezdeni erőteljesebben az ügyfelek irányába kommunikálni a befektetési jegyek hosszú távú kedvező hatásait. Az egyik leggyorsabban növekvő terület a nyugdíj-megtakarítások piaca, ahol kitörési pontot látnak az alapkezelők.

Számos országban a költségvetési megszorításokat a nyugdíjrendszerben kezdik meg, a demográfia miatt egyre nagyobb szükség van az öngondoskodásra, a befektetési alapok úgy tudnak itt még nagyobb részesedést szerezni, ha képesek közvetlenül a végfelhasználót elérni, és megértetni, hogy érdemes a befektetői horizontjukat növelni és egy nyugdíjszámlára érdemes ezeket az alapokat elhelyezni diverzifikációs céllal.

Ennek természetesen az is feltétele, hogy az alapkezelők képesek legyenek kifejezetten nyugdíjcélú termékeket fejleszteni, amelyek alacsony költségűek és gyorsan eljuttathatóak az ügyfelekhez, nem kell közvetett csatornákat beiktatni.