Hogyan lehet kicselezni az adóemelést?

2012.10.05. 19:29

A kötelező gépjármű-biztosításra (kgfb) kivetett 30 százalékos állami adóterhet az autósok nem igazán érezték meg. A cascónál a következő évtől alkalmazott 15 százaléknál vagy a vagyonbiztosítások 10 százalékánál azonban aligha lesz ilyen jó a helyzet – írja az Énpénzem.hu.

A pénzügyi szakportál cikke szerint a lakáshiteleseknek, akiknek muszáj a biztosítást fenntartani, már ez a díjnövekedés is gondot okozhat, még akkor is, ha lehetséges, hogy a piaci verseny miatt nem a teljes adót terhelik rájuk. Szurgyi Nándor, az Aegon lakásbiztosítási üzletágának igazgatója azonban a portálnak azt mondta: vannak olyan üzletágak, amelyek szerinte egyáltalán nem bírják ki ezt a viszonylag magas adóterhet.

A díjváltozások a Signal szakértője szerint is előbb vagy utóbb elkerülhetetlenek. Azt tartja valószínűnek, hogy az adó bevezetése után létrejövő szerződések tartalmazzák majd részben vagy egészben az új adókat.

Akinél ez szóba jöhet, érdemes a biztosítási szerződést már idén megkötni, de az is fontos, hogy a biztosítottak figyeljenek az évfordulóra. Az időben kötött szerződéssel elodázható a drágulás, de a jó váltással még pénzt is meg lehet spórolni. Minél többen élnek ezzel, annál jobban rászoríthatók a biztosítók az alacsonyabb díjakra – írja a portál.

A cikk szerint elképzeljető, hogy a biztosítók azzal próbálnak újítani, hogy a mostaninál is nehezebben összehasonlítható termékek lepnék el a piacot, emellett nőhet a „fapados” megoldások kínálata.

A Signalnál elmondták: a gazdasági válság miatt az elmúlt időszakban már megfigyelhető volt, hogy az ügyfelek a biztosításra kifizetett összegeket is igyekeznek csökkenteni, a biztosítási adó erősítheti ezt a folyamatot. A legtöbben ezért az alapbiztosításokat részesíthetik többen előnyben.

A Generalinál is arról tájékoztatták a portált, hogy a biztosítási adótól függetlenül már korábban megnőtt a kereslet az alacsony díjú, szűkebb szolgáltatást nyújtó termékek iránt. A Generali azt is érzékeli azonban, hogy megjelent egy fizetőképesebb réteg, amelynek tagjai a top szolgáltatásokat preferálják. A díjstruktúrát ennek megfelelően már korábban „szélesebbre húzták”. Az ajánlott négy csomag díja igen jelentősen eltér.

Kirchknopf Gábor, az Uniqa vagyonbiztosítási területének vezetője kifejezetten optimistán tekintene az új adóra. Arról beszélt ugyanis, hogy a biztosítók a megemelkedett költségeket versenyképesebb, jobban eladható termékekkel és szolgáltatásokkal fedezhetik, melyek élénkítő hatással lehetnek a hazai biztosítási piacra.