Analfabéták az amerikai kisbefektetők

2012.10.08. 07:08

Meglepő módon az Egyesült Államokban is problémát okoz a lakosság körében az alapvető pénzügyi ismeretek hiánya. Legalábbis erre mutat rá az értékpapír-felügyelet, a SEC egyik friss tanulmánya – írja a Bloomberg alapján a Napi Gazdaság.

A 4800 kisbefektető megkérdezésével készített felmérés szerint az emberek több mint fele nem tud értelmezni egy teljesítési igazolást, amelyet a brókercége állít ki számára egy-egy üzlet megkötéséről, kétharmaduknak fogalma sincs arról, hogy vagyonkezelője, brókere mekkora díjat számít fel neki egy-egy befektetési jegy vagy részvény eladásakor, vásárlásakor. A megkérdezettek mindössze negyede volt képes arra, hogy egy letétkezelő által kiállított letéti igazoláson azonosítani tudja a letétkezelő céget, ha az nem egyezett meg saját brókercégével.

A SEC tanulmánya kitér egy, az amerikai kongresszus számára készített 2011-es jelentésre is. Az a felmérés az amerikai befektetők pénzügyi ismereteinek átlagos szintjét vizsgálta, és hasonló megállapításokra jutott az amerikai befektetők pénzügyi képzettségével kapcsolatban.

A részvényeket és befektetési jegyeket vásárlók többsége a legalapvetőbb fogalmakkal sincs tisztában, nem tudja és nem érti, mi az, hogy kamatos kamat, infláció, diverzifikáció, de a részvények és kötvények közötti különbség sem világos számukra. Nem tudják, befektetéseiket milyen költségek terhelik, s ezek hogy érintik azok várható hozamát. A jelentés szerint a pénzügyi ismeretek alacsony szintje a kisbefektetőket fokozottan védtelenné teszi a befektetési csalásokkal szemben. A kongresszus tanulmánya és a SEC a probléma megoldására egyaránt az alapvető pénzügyi ismeretek szélesebb körű oktatását tartotta az egyik legcélravezetőbb módszernek.