Laura, Alida
15 °C
32 °C

Elbukott a milliomosadó

2013.01.02. 08:34

Az alkotmányba ütközőnek találta a francia alkotmánybíróság az egymillió euró feletti éves kereseteket terhelő 75 százalékos "válságadót", amelyet Francois Hollande államfő egyik fő választási ígéretét teljesítve 2013-14-re akart bevezetni a kormány -írja a Napi Gazdaság a Bloombergre hovatkozva.

Az alkotmánybíróság szerint az új közteher sérti az adózók egyenlőségének elvét. Franciaországban a lakosság háztartásonként fizeti a jövedelemadót, illetve a jómódúak négyszázalékos extra adóját, ám a 75 százalékos közterhet az egyéni jövedelem alapján vetették ki.

Ez lehetővé teszi, hogy két azonos összjövedelmű háztartás eltérő szja-t fizessen attól függően, hogyan oszlik el a jövedelem a háztartás tagjai között. A testület 70 százalék alá csökkentette bizonyos tőkejövedelmek megemelt adóját is, mert túlzottnak tartotta ezek 75-77 százalékra emelését.

A döntések nem mérséklik számottevően a jövő évi költségvetési bevételeket, a milliomosadóból például 500 millió euróra számított a kormány, miközben a költségvetési egyenleg javítása érdekében 10-10 milliárd eurót vonnak el a vállalatoktól és a lakosságtól - derült ki a kormányszóvivő tájékoztatójából.

A milliomosadó miatt több gazdag francia is megharagudott a kormányra. Gerard Depardieu például inkább Belgiumba költözött, hogy ne kelljen többet fizetnie. Emiatt a francia baloldalról többen is támadták a színészt, akiről köztudott, hogy az előző elnököt, Nicolas Sarkozy-t támogatta.