Engedékenyebb lett a NAV

2013.01.02. 07:57

Kellemes meglepetés a vállalkozásoknak, hogy az adóhatóság nem törli automatikusan azoknak a cégeknek az adószámát, amelyek elmulasztották kitölteni és időben visszaküldeni a KOCKERD kérdőívet. A mulasztást el is nézik, ha február 15-ig pótolják - írja a szerdai Világgazdaság.

A kockázatelemzésre szolgáló kérdőívet eddig tíz napon belül vissza kellett küldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ha új vállalkozást indítottak, esetleg a meglévőnél változott a többségi tulajdonos vagy ügyvezető. Azoknál, akik ezt nem tették meg határidőre, vagy nem tudták a késést hitelt érdemlően indokolni, az adóhatóság automatikusan elindította az adószámtörlési eljárást. A lap szakmai körökből származó információi szerint legalább kétezer vállalkozás jutott erre a sorsra 2012-ben.

Az új szabályozás szerint a NAV csak abban az esetben törli az adószámot, ha az adózó az ismételt felszólítást követően sem küldi vissza a megadott határidőre a kérdőívet. Igaz, büntetést így is kiszabhat, amelynek felső határa félmillió forint lehet. Ha a NAV visszavonja az adószám megszüntetésről hozott határozatát, az áfalevonás tekintetében is változik a helyzet - hívja fel a figyelmet a lap.