Megrogyott a forint árfolyama

2013.01.02. 10:49 Módosítva: 2013.01.02. 10:54
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Mélyrepülést hozott a szerda délelőtt, az év első kereskedési napja a forint árfolyamában. Az euró, amely árfolyama 9 óra körül 290,4 forint alatt volt, nagyjából másfél óra alatt 293,02 forintig drágult, ez nagyjából 1 százalékos emelkedést jelent.

    A svájci frank ára hasonlóan dinamikusan emelkedett: a frank 240,3 forint környékén volt reggel 8 körül, de nem sokkal 11 előtt már a 242,5 forintos szinten volt; eddigi napi csúcsa 242,65 forint. A dollár 218,5 forint környékéről 220,7 forint fölé drágult.

    A forint gyengülése azért meglepő, mert az év végén, az utolsó utáni pillanatban létrejött amerikai költségvetési alkunak köszönhetően kedvező hangulatú kereskedés folyik a nemzetközi piacokon. A budapesti tőzsde részvényindexe is szép, 1 százalék körüli pluszban van, de ennél is jobban teljesítenek a vezető és környékbeli európai tőzsdék: az osztrák részvényindex több mint 2 százalékos erősödésben állt szerda délelőtt, a varsói tőzsdén 1,7 százalékkal mentek feljebb az árak, ugyanilyen mértékű emelkedést mutatott a francia, és 2 százalékosat a német tőzsdeindex.

    A forint a régiós pénzekkel szemben is gyengül. A lengyel zlotyval szemben például újra 72,20-as szint fölé került a forint árfolyama, ez közel van a múlt héten beállított bő egyéves mélyponthoz – írja a Portfolio.hu. A befektetők óvatosságát hazai fejlemények indokolhatják, elsősorban az, hogy az Index értesülései szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már készül a jegybankvezéri poszt átvételére. Az MTI beszámolója szerint devizakereskedők azt mondják, a forint gyenge teljesítménye mögött a reggel publikált pocsék decemberi beszerzési index húzódik meg.