Egész alacsony a magyar csődkockázat

2013.01.03. 19:16

Másfél éve nem mért mélypontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása csütörtökön a londoni piacon. Ez az úgynevezett CDS-felár, amit államcsőd-kockázati mutatóként is szokás emlegetni, révén a biztosítás arra az esetre szól, ha egy állam nem fizetné ki lejáratkot a kötvényeit.

A CMA londoni piacfigyelő cég kimutatása szerint a magyar állampapírokra vonatkozó CDS-tranzakciók (credit default swap) középárfolyama 260 bázispont környékén mozgott a csütörtöki késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra. Utoljára ilyen alacsony szinten 2011 júliusában járt a mutató.

Ez jórészt megegyezik az euróövezet két legnagyobb déli gazdasága, Olaszország és Spanyolország törlesztéskockázati megítélésével, számottevően jobb azonban Portugália CDS-árfolyamánál. A CMA kimutatása szerint az olasz szuverén CDS-középárfolyam 254, a spanyol 265, a portugál ugyanakkor 396 bázispont környékén járt a csütörtök esti londoni jegyzésben.

A magyar csődkockázat most elsősorban az amerikai költségvetési egyezség létrejöttét követő globális piaci derűlátást tükrözi.

Éppen egy évvel ezelőtt, 2012 januárjának első kereskedési hetében 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tizenkét hónappal ezelőtti szintnél most csaknem félmillió euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év eleje óta is jelentősen csökkentek, 2013 első kereskedési hetét ugyanis a magyar államadósságra köthető törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok 278 bázispont környékén kezdték a londoni piacon.