Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Sorra dőlnek be a magyar cégek

2013.01.03. 13:21

Tavaly 28 305 cég szűnt meg Magyarországon, ez négyezerrel több, mint 2011-ben. „Az utolsó negyedévében soha nem látott mennyiségű cég szűnt meg  Magyarországon,  ha a tendencia folytatódik, a megszűnések száma akár meg is  duplázódhat" – mondta Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs  szolgáltató ügyvezető igazgatója.

2012 első hónapjaiban az egekbe szökött a  cégalapítási kedv, március elején ugyanis szigorúbb cégalapítási feltételek léptek hatályba,  ezért sokan igyekeztek még a régi szabályok szerint, olcsóbban és kevesebb ellenőrzéssel  létrehozni új vállalkozásaikat. A havi öt-hatezer új céget hozó cégalapítási hullámot követően  azután áprilistól a mélybe (havi két-háromezerre) zuhant az új bejegyzések száma, most a  tendencia ismét lassú emelkedést mutat.

Az első félévben ezzel párhuzamosan soha nem látott végelszámolási dömping tizedelte  a vállalkozásokat. Az első negyedévben több mint kilencezer, a másodikban több mint tízezer  cég végelszámolása indult meg, ami óriási ugrás a megelőző évi öt-hatezres negyedéves  adatokhoz képest. A jelenség hátterében az állt, hogy a NAV és a cégbíróságok hajszát  indítottak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem tettek eleget adminisztratív  kötelezettségeiknek. A mérleg leadását elmulasztó cégekkel szemben kényszer-végelszámolási eljárások indultak, amik gyakran felszámolásba fordultak át.

Az év második felében csökkenni kezdett mind a felszámolások, mind a végelszámolások  száma. E változás mögött – a cégalapítási kilengésekhez hasonlóan – jogszabályi  változások húzódtak meg, a cégtörvényből ugyanis kikerült a kényszer-végelszámolás  intézménye, és helyét a kényszertörlés vette át. Az új eljárás miatt nemcsak a  végelszámolások száma esett vissza, hanem a felszámolásoké is, miután a kényszertörlési  eljárás nehezebben fordul át felszámolásba, mint korábbi kényszer-végelszámolás.

A cégstatisztikai fordulatokban bővelkedő év utolsó negyedévére maradt a fekete leves:  látványosan megugrott a törlések száma. Míg 2010 utolsó negyedévében 6438 cég szűnt  meg, 2011 hasonló időszakában pedig csak 5895, addig a mögöttünk álló három hónapban  9418 társaságot töröltek a cégbíróságok. „Úgy gondoljuk, hogy a negatív rekord mögött  részben ugyan átmeneti, döntően azonban tartós jelenségek húzódnak meg, ezért 2013-ban  tovább fog emelkedni a megszűnések száma” – vélte az Opten igazgatója.

Átmeneti ok lehet, hogy a korábbi kemény hatósági fellépés nyomán megindult eljárások
végeredménye mostanában emelkedik jogerőre, ezért sok céget törölnek a hatóságok.  Tartós tényező lehet azonban az igazgató szerint, hogy lassan befejeződnek az első  kényszertörlési eljárások, amelyekkel a hatóságok a kisebb-nagyobb adósságokkal magukra  hagyott, kiürített cégeket szeretnék kiszűrni a rendszerből.

„Azt mondhatjuk, hogy egy korábban nem látható, de sokak által ismert probléma válik  most láthatóvá, az ugyanis, hogy nagyon sok virtuális cég szerepel működő cégként a nyilvántartásokban” – mondja Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint ezek a cégek  gazdasági értelemben megszűntnek, rosszabb esetben bedöntöttnek tekinthetők,  tulajdonosaik azonban vagy sajnálják a pénzt a megszüntetésére, vagy úgy gondolják,  kisebb-nagyobb fiktív tranzakciókra még jók lehetnek, ezért nem válnak meg tőlük. „A  nagyszámú megszűnés ebben az értelemben kedvező tendenciát jelent, hiszen a  hatóságoknak azt a törekvését igazolja vissza, hogy kiszűrjék a rendszerből a fiktív cégeket”  – mondta Tóth Tamás.

A tisztulási folyamat mellett azonban érdemes kiemelni, hogy éves szinten a cégalapítások
száma (38 ezer) még mindig jóval magasabb, mint a megszűnések száma (28 ezer). Ez egy felpörgő gazdaság esetében még jó előjel is lehetne, de az itthoni helyzetben – ahol egy  év alatt a működő vállalatok közel 5 százaléka megszűnik – inkább elővigyázatosságra int.  Éppen ezért minden korábbinál indokoltabb a céginformációs szolgáltatások igénybevétele  és a körültekintő tájékozódás az üzleti partnerek kiválasztásában és nyomon követésében.

Az Opten szakemberei szerint a felszámolások száma 2013-ban előreláthatóan csökkenni
fog, amire gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem volt példa. Ennél is nagyobb fordulat  várható a végelszámolásoknál, ezek száma ugyanis akár 40-50 százalékkal is csökkenhet a  kényszertörlés bevezetése miatt. Ezek azonban csak látszólag kedvező folyatok, ugyanis a  törlések száma akár meg is duplázódhat 2012-höz képest.