Drágább cigarettát kérnek trafikosok

2013.01.04. 07:59
Máris csődtől tartanak a jövendő trafikhálózat működtetésére pályázó kiskereskedők, ezért a cigarettán elérhető haszon növelését sürgetik.

A dohánytermékeknél alkalmazható jelenlegi, 3-5 százalékos árrés mellett nem lehet hosszú távon gazdaságosan trafikot működtetni - jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Magyar Dohány-kiskereskedők Egyesületének (MDKE) titkára. Adorjánné Pordán Éva hangsúlyozta: különösen a kistelepüléseken jelenthet gondot az alacsony haszon, hiszen legalább havi 6-8 millió forintos forgalmat kell lebonyolítani ahhoz, hogy ilyen árrés mellett legalább magát eltartsa a dohányboltos. Egy olyan területen pedig, ahol bejáratott lottózó üzemel, a kisebb trafikosnak esélye sincs a totó-lottó forgalmazására jogot nyerni.

Adorjánné Pordán Éva szerint, miután a dohányboltok eddig is kaptak termékeik forgalmazása fejében támogatást a gyártóktól az árrésen felül, ez az összeg vagy annak egy része lehetne a nagyobb árrés forrása.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének állásfoglalása szerint a piaci viszonyok határozzák meg az árrés mértékét.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a magasabb árrést két forrásból finanszírozhatják a gyártók, egyrészt a korábban a kereskedőknek nyújtott, s a mostani törvény által tiltott egyéb forgalmazási támogatásokat, másrészt a csökkenő költségek miatt megspórolt összeget csoportosíthatják át.

Ezeken kívül megoldás lenne minden egyebet változatlannak tekintve az is, ha sok dohányboltot üzemeltethetne egy tulajdonos, hiszen akkor az egy boltra eső költségeit csökkenteni tudná, de ezt meg nem engedi a trafiktörvény, mert a kis szereplőket favorizálja.