Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Év végi pénzszórást rendezett a kormány

Index/Napi Online
2013.01.04. 07:46
A kormány 2012 utolsó napjaiban 16,9 milliárd forintot költött el a költségvetés tartalékából. Volt olyan intézmény, amelynek egy hete maradt a százmilliós támogatás felhasználására, de az NGM is kapott hat milliárd forintot ismeretlen célokra, és 65 millió forintot adtak az Erzsébet téri park fejlesztésének tervezéséhez is.

Az év utolsó két hetében a kormány kiköltekezett a 2012-es költségvetés tartalékául szolgáló "rendkívüli kormányzati intézkedések" soron, írja a Napi Gazdaság. A lap szerint összesen 16,9 milliárd forintot költöttek el, s ezzel az utolsó fillérig felhasználták az év elején engedélyezett százmilliárdos tartalékot. Azaz pontosan fogalmazva, a százmilliárdos keretből 20 milliárd forintot zároltak az ősszel a 2012-es hiánycél tartása érdekében, így a tényleges költés "csak" 80 milliárd forint - ami azonban még mindig több az előző kormányok évi 30-40 milliárdos költésénél.

Matolcsy újabb sikerei

Az év végi padlássöprés legnagyobb nyertese a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely a kormány december 21-ei döntésével hat milliárd forintot kapott "felhalmozási kiadásokra". Mivel december 21. után már csak két munkanap volt az évből, így ezt az összeget két nap alatt kellett elkölteni.

A támogatás abból a szempontból is szokatlan, hogy a minisztériumok működésére csak a legritkább esetben költenek a tartalékból, pláne nem hatmilliárdot. Sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a tárca már elköltötte ezt a pénzt - törvényi felhatalmazás nélkül - és most papírozták le a támogatást. A Napi megkérdezte az NGM-től, hogy mire kellett a támogatás, de eddig nem válaszoltak.

Kisegítették a rendőröket is

Jóval kisebb összeget tesz ki az utóbbi hetekben életre hívott Nemzetstratégiai Kutatóintézet százmilliós támogatása. Az intézet a Miniszterelnökség kebelében jött létre, amelynek vezetésére Orbán Viktor kormányfő a romániai választásokon elbukott erdélyi politikust, Szász Jenőt kérte fel.

A december 18-án megszavazott 100 millió forintot szintén néhány nap alatt kellett elkölteni, kisebb részt bérekre, nagyobb részt dologi kiadásokra. Szintén érdekes, hogy az általános felsőoktatási forráskivonás közben a közszolgálati egyetem újabb plusz 100 milliót kapott, úgy tűnik szerencsés helyzetben vannak a többi egyetemhez képest.

Az év végi pénzesőből a rendőrség sem maradt ki - annak ellenére sem, hogy a tartalékból az év folyamán korábban két lépésben 19,8 milliárd forintot kaptak a terrorelhárítókkal közösen. December végén ezt még megfejelték 3,9 milliárd forinttal, vagyis a teljes tartalék 24, az elköltött pénz majdnem 30 százaléka ment a rendőrség, büntetésvégrehajtás és terrorelhárítás működőképességének megőrzésére vagy épp a konszolidálásra. Hogyha viszont ekkora összegre volt még mindenképp szükségük, akkor ez kérdéseket vet fel az intézmények költségvetésének elfogadásával, illetve a gazdálkodásukkal kapcsolatban.

Csodaszökőkút várható

A költekezésben átcsusszanhatott néhány olyan tétel is, ami az év végi hajrán kívül máskor elképzelhetetlen lenne: minden bizonnyal az ország egyik legdrágább szökőkútja lesz a margitszigeti, amelynek felújításra 400 millió forintot kapott a főváros. Az összeg nagyságát jól jelzi, hogy ekkora összegből a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy komplett határátkelőt épít, őrbódéval és technikával együtt, ugyanis két meg nem nevezett hátárátkelőhely létesítésére összesen 984 millió forintot utalt ki a kormány.

65 millió forintot különítettek el az Erzsébet téri park fejlesztésének tervezésére is. Ezeken kívül kapott egy kis maradékot a kispesti fociakadémia és a Dunaújváros csapata is, pontosabban 50-50 millió forintot. Nehezen megismerhető, hogy a kormány mi alapján választja ki  a sportklubok közül a kedvenceit, mindenesetre a tiszta versenyt nem segíti, hogyha időről időre ad-hoc módon egyes csapatok jelentősebb közpénzhez jutnak.

 Tartalékok elköltése dec. 18-31. (millió forint)  
Bírósági bérekre 1100
Tavaszi Fesztivál szervezésére 350,6
Két új határátkelőre 984,4
Lakcímnyilvántartás fejlesztésére, bevándorlási hivatalnak 451
Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál SE támogatása
50
Közép-európai elnökségi feladatok ellátására (külügy)
80
Körősi Csoma Sándor Program (nemzetpolitika) 476,6
Margitszigeti Szabadtéri színpad megújítása 350
Margitszigeti szökőkút átépítése 400
Belvárosi Főplébánia rekonstrukció 200
Magyar Futball Akadémia 50
Ludovika Campus fejlesztése 80
Művészetek Palotája támogatása 200
Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal működésének fenntartására 150
Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2012-es működésére 100
Országos Mentőszolgálat támogatására 1000
Bp. V. ker. Erzsébet tér parkfelújításának tervezésre 65
Trianon Múzeum támogatása 50
Magyarországi Romának kutatóintézete támogatása 35
nemzetközi Víz Konferencia megrendezésre 310
Rendőrség támogatása 3985
Bűnügyi statisztikai rendszer fejlesztése 335,7
Nemzeti Közszolgálati Egyetem tananyagfejlesztésre 100
NGM igazgatása 6000


  • Vennék
  • Bankszámla