Később jöhetnek az online pénztárgépek

2013.01.04. 12:00
Csúszhat a tervezetthez képest az online pénztárgépek bevezetése. A gazdaság fehéredését szolgáló intézkedéstől a kormány 85 milliárd forintos bevételt várt 2013-ra, Brüsszel azonban már korábban is kétkedett abban, hogy sikerülhet ilyen rövid idő alatt kiépíteni a rendszert.

Lehet, hogy a tervezett április elseje helyett csak később vezetik be az új típusú pénztárgépeket. "Az új típusú pénztárgépek bevezetésének ütemezése a realitáshoz igazodva, a műszaki, technikai feltételeknek teljes mértékben megfelelve kerül megállapításra. Nem zárható ki, hogy – részben a beérkezett észrevételekben megfogalmazott érvek figyelembevétele alapján – a 2013. április 1-jei céldátum módosításra kerül a jogszabály véglegesítése során" - közölte egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfa-bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetésiegyenleg-javító hatással és 17 milliárd forint kiadással számolt.

"Pénztárgépet húsvétra?" címmel a szocialista Tóth Csaba fordult kérdéssel a tárcavezetőhöz. A parlamenti honlapon elérhető irományában emlékeztetett arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. december 14-én jelentette meg a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló, 109 oldalas rendelettervezetét, amelynek véleményezésére három napig volt lehetőség.

"A szakmai szervezetek észrevételei alapján az látható, hogy véleményük szerint a pénztárgépek cseréjének tervezett 2013. március 31-i határideje tarthatatlan" - írta, rámutatva egyebek között arra, hogy az egyik szervezet jelzése szerint például az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem is kaphatóak egyetlen gyártónál sem.

Bulgáriában sem ment könnyen

Az online pénztárgépek bevezetése kapcsán leggyakrabban a bolgár példára hivatkoznak, de még a bolgár kormány sem próbálta egy lépésben bevezetni az új rendszert. A többlépcsős megvalósítás az előkészítés időszakával együtt egy évig és három hónapig tartott, ennyi idő alatt nagyjából háromszázezer gépet csatlakoztattak a rendszerbe. Nálunk az októberi bejelentés és az áprilisi bevezetés között csak félév telne el.

Válaszában Matolcsy György - amellett, hogy jelezte a bevezetési céldátum esetleges módosítását -, azt írta: annak érdekében, hogy az új típusú pénztárgépekre való átállás költsége ne jelentsen komoly megterhelést az érintett vállalkozások számára, a kormány közvetlen állami támogatással fog segítséget nyújtani.

A rendelettervezet hatásvizsgálati lapján szereplő 17 milliárd forint ráfordítás jelentős részét tehát a pénztárgépek cseréjéhez, átalakításához biztosított állami támogatás jelenti. További 4,5 milliárd forint kiadást jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészülése a pénztárgépek állami adóhatósággal történő összeköttetésének megvalósítására - tudatta a miniszter.

Nemzetközi példák azt mutatják, hogy a pénztárgépek bekötése valóban jelentős összegeket hozhat a költségvetésbe, és a magyar kormány is 85 milliárd forint bevételt várt az intézkedéstől az idei évben pénzforgalmi szemléletben. Arra azonban, hogy az online pénztárgépek bevezetésének terve túlságosan optimista, és már az is jó eredmény lenne, ha egyáltalán egy év alatt ki lehetne építeni a rendszert, korábban több szakértő felhívta a figyelmet. Brüsszel 2013-ra egyáltalán nem számolt egyenlegjavító hatással, feltehetőleg éppen azért, mert nem hittek abban, hogy a rendszer olyan rövid idő alatt kiépíthető, mint ahogyan azt a kormány tervezi.