Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Hétfőn rendelet jön az áramszolgáltatásról

2013.01.05. 11:57

A Fidesz szerint már hétfőn új miniszteri rendelet születhet arról, hogy a gázszolgáltatókhoz hasonlóan az áramszolgáltatóknak is kötelező legyen új számlákat kiállítaniuk, ha jogszabályi változás történt az árképzésben. Erről Németh Szilárd, a Fidesz parlamenti frakciójának a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentést ellenőrző és nyomon követő munkacsoport-vezetője beszélt.

A kormánypárti képviselő elmondta, az elmúlt napokban 100-110 megkeresést kaptak, ezek kilencven százaléka az Elmű számlázási gyakorlata ellen emelt kifogást. Tájékoztatása szerint többen szóvá tették, hogy a társaság három hónapra előre kiküldte tavalyi áron kiszámított számláit, illetve sokak szerint az Elmű telefonos rendszere nem engedi bediktálni az új óraállásokat.

Németh Szilárd szerint a felmerülő problémákat az okozza, hogy a gázszolgáltatókkal ellentétben a villamos energiát biztosító vállalatokat jelenleg nem kötelezi jogszabály arra, hogy a már kibocsátott számláik helyett újakat küldjenek, ha megváltozott az árszabás.

A Fidesz munkacsoportjának vezetője elmondta: felkérésére a Magyar Energia Hivatal már el is készített egy olyan tervezetet, ami szabályozná ezt a kérdést, kimondva, hogy a villamosenergia-szolgáltatóknak is alkalmazniuk kell az árváltoztatásokat a számlázási stratégiájukban. Németh Szilárd szerint az erről szóló rendelet már hétfőn hatályba léphet. A fideszes politikus kiemelte, a kormány célja, hogy január 1-jétől minden magyar háztartás végszámlájában érvényesüljön a tízszázalékos rezsicsökkentés.

Németh Szilárd szerint azokban az esetekben, ahol ez nem valósul meg, ott az utólagos jóváírás érvényesítésére törekszenek majd. Kérdésre válaszolva hozzátette: a nagyfogyasztók esetében nem változnak az energiaár-szabásra vonatkozó szabályok, a kormány pedig mindent megtesz, hogy a lakossági rezsicsökkentést ne terheljék más szegmensre.