70 év lehet az orvosok nyugdíjkorhatára

2013.01.07. 17:09

Kedden egyeztetnek a kórházi, szakmai szervezetek az egészségügyi államtitkárral a kötelező nyugdíjazásról - értesült az Infó rádió. Az év végén megjelent kormányhatározat szerint a nyugdíjas kort elért közszférában dolgozók munkaviszonyát meg kell szüntetni január 31-ével.

A kórházi, orvosi szakmai szervezeteken túl a mentődolgozók, orvosegyetemek és egészségügyi gazdasági vezetők is aggódnak a nemrég megjelent kormányhatározat miatt. Az új jogszabály szerint (itt olvasható a kapcsolódó kormányhatározat) a nyugdíjas kort elért közszférában dolgozók munkaviszonyát meg kell szüntetni január 31-jei határidővel.

Az érdekképviseletek szerint a jogszabály úgy jelent meg, hogy még zajlanak az egyeztetések, ráadásul brutálisan kevés időt hagy az intézkedésnek. A szakemberek szerint a változtatás hétezer orvost, ötezer ápolót és több száz közalkalmazottként dolgozó háziorvost érintene, akiknek a hiánya súlyos ellátási nehézségekhez vezetne az egészségügyben.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke abban bízik, hogy mentességet vagy korhatár-kiterjesztést kapnak az egészségügyben dolgozók.

Orbán Viktor kormányfő korábban arról beszélt, hogy egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozhatnak az orvosok. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását azonban számukra is megtiltják, de a kormányfő ígérete szerint a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne érje őket veszteség a nyugdíj kiesése miatt.

Az orvosi érdekképviseletek szerint ugyanakkor ez sem megoldás, sőt lehetetlennek tartják, hogy a Miniszterelnöki hivatal 15 ezer kérelemről január végéig dönteni is. Berki Zoltán, a Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének elnöke mást is aggályosnak vélt. Azt, hogy kire van szükség, a munkáltató helyi képviselője tudja eldönteni. A Miniszterelnöki Hivatal messzire van a szolgáltató helyektől, és nem tudni, milyen szempontok alapján tudnának dönteni - fejtette ki.

Az InfoRádió úgy tudja, egyes szakmai szervezetek azt javasolják majd, hogy az egészségügyben 70 év legyen az a korhatár, ameddig nyugdíjasként biztosan dolgozni lehetne.