Csúszik a Matolcsy-álom megvalósítása

2013.01.07. 06:51 Módosítva: 2013.01.07. 06:53

A kereskedelmi lobbi sem ellenezte az új pénztárgéprendeletet, sőt néhány vállalkozás kifejezetten örömét fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban, ugyanis a kiskereskedelem fehéredését hozhatja. Most mégis elképzelhető, hogy a nemzetgazdasági tárca halasztja a programot.

Matolcsy György miniszter ugyanis egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy az új típusú pénztárgépek bevezetésének ütemezését "a realitáshoz igazodva, a műszaki, technikai feltételeknek teljes mértékben megfelelve" állapítja majd meg a kabinet. A miniszter szerint nem zárható ki, hogy − részben a beérkezett észrevételekben megfogalmazott érvek figyelembevétele alapján − a 2013. április 1-jei céldátumot módosítják a jogszabály véglegesítése során.

Matolcsy tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány 2013-ban annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd forint költségvetésiegyenleg-javító hatással és 17 milliárd forint kiadással számolt.

Matolcsy most megismételte azt, amiről már októberben is szó volt: annak érdekében, hogy az új típusú pénztárgépekre való átállás költsége ne jelentsen komoly megterhelést az érintett vállalkozásoknak, a kormány közvetlen állami támogatással is segítséget kíván nyújtani. A rendelettervezetben szereplő 17 milliárd forinton felül nagyjából 4,5 milliárdos kiadást jelent majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészülése a pénztárgépek összeköttetésének megvalósítására.

Több szakmai szervezet már decemberben jelezte, hogy nem lesz elég idő a pénztárgépek cseréjére. A megvalósítás módját szabályozó rendelettervezet újragondolására kérte a kormányt például az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), amely jelezte: az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem kaphatóak egyetlen pénztárgépgyártónál sem, és a feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje 4-12 hónap.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményben tiltakozott, mert szerintük a tervezet nem csak bonyolult, de a határidő is rendkívül rövid a cserére. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) azt közölte, hogy egyetért ugyan az új típusú pénztárgépek bevezetését célzó törvénytervezettel, mert az a feketegazdaság visszaszorítását célozza, de szintén kevésnek tartotta az üzembe helyezésükre biztosított 3 hónapot.