Kicsivel több használt autót vettünk

2013.01.08. 10:42
A regisztrációs adó enyhülése meglátszik az importon, ennek köszönhetően nőtt hazai a használtautópiac. Az eladások többségét a kilenc évnél idősebb, alsó középkategóriás autók teszik ki. Az egész piac összességében alig haladja meg a 2009-es szintet.

Tavaly enyhén nőtt a magyarországi használtautó piac, a növekedést elsősorban a kedvezőbbé vált regisztrációs adó következtében megugrott import generálta – derül ki a Használtautó.hu kedden közölt összesítéséből. Az adatai szerint az importált használtautók száma 2012-ben 54 ezerre nőtt az előző évi 31 ezerről, miközben a hazai használtautók átírása enyhén csökkent.

Szemes Árpád ügyvezető szerint a behozatalban kedvező árfolyamok esetén további növekedés valószínűsíthető az idén, ám a használtautó-piac jelentős bővülésének továbbra is komoly gátat szab, hogy az újautó-eladások számában 2013-ban sem várható jelentősebb ugrás az előző évekhez képest.

A használtautó-eladások 60 százalékát legalább kilencéves autók teszik ki, ennek megfelelően az átlagár 1,5 millió forint körül van, és egy év alatt közel 5 százalékkal csökkent. A három évnél idősebb autók átlagára jelentősen, 7-11 százalék közötti mértékben csökkent tavaly, csak a legfeljebb kétéves járművek ára emelkedett átlagosan 3 százalékkal az alacsony kínálat miatt.

Kategóriák szerint vizsgálva az adatbázist, a használtautó-forgalom 31 százalékát az alsó középkategóriába tartozó autók tették ki tavaly, ezek átlagára 1,09 millió forint volt. A közép-és felső középkategóriához (27 százalék) tartozó átlagár 1,84 millió forint volt, miközben a mini- és kisautók (együttesen 25 százalék) 798 ezer forintos átlagos értéken keltek el.

A portál által számított 2012 negyedik negyedévében – három egymást követő negyedév emelkedése után – most 104 százalékon áll. Az előző negyedévhez képest 1,6 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest 3,2 százalékos emelkedést mutat az index.

Az index az elkelt használtautók összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, a 2009 első negyedévében mért szinthez. A 100 százalék körüli értéke azt jelzi, hogy a használtautó piac egyelőre nem tudta érdemben meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.