Kicsit javult a külkereskedelmi mérlegünk

2013.01.09. 09:08 Módosítva: 2013.01.09. 09:09

Novemberben az export 1,7, az import 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi kiugróan magas bázisszinthez képest, az egyenleg euróban számított értéke kismértékben nőtt, 703,8 millió eurót tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az előzetes adatok alapján.

A külkereskedelmi többlet 2011 novemberéhez képest 10 millió euróval nőtt, amit az árfolyamváltozás okozott. Forintban az export 10 százalékkal, az import 10,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a devizaárfolyamok számottevő változása miatt. 2012 novemberében a forint az euróhoz mérve 8,8 százalékkal erősödött.

Az év első tizenegy hónapjában az export 0,8, az import 0,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A tizenegy havi exporttöbblet 22 millió euróval 6,782 milliárd euróra nőtt.

Suppan Gergely szerint decemberre a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól. Ezért a külkereskedelem többlete kissé javulhat.

Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának némi enyhülését jelezték, a külső kereslet visszaesését a Mercedes-üzem fokozódó termelése részben ellensúlyozhatja, mondta Suppan Gergely.

A szakember 2012 egészében 7,15 milliárd euró többletre számít a 2011. évi 7,06 milliárd után, az idén pedig a többlet elérheti a 8,25 milliárd eurót.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta, hogy a KSH kedden kiadott jelentése szerint az ipar teljesítménye 6,9 százalékkal csökkent tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Ezután nem lehetett azt gondolni, hogy az export, illetve az import dinamikájában növekedés következhet be - fogalmazott az elemző, hozzátéve azt is, hogy a novemberi külkereskedelmi adatok illeszkednek az elmúlt hónapok tendenciáiba. Török Zoltán szerint Magyarországon továbbra is hiányzik a belföldi kereslet húzóereje, és a külső kereslet is visszaesőben van.

Az elemző úgy gondolja, hogy a külkereskedelmi többlet továbbra is jelentős marad. Az export teljesítménye azonban nagyrészt attól függ, hogy milyen a külföldi kereslet. Az utolsó negyedévben a korábban vártnál is nagyobb visszaesés következett be az eurózóna gazdaságaiban. Mivel az eurózóna a legfontosabb magyar exportpiac, így az export visszaesése nem okozott meglepetést, nincs piacmozgató hatásuk az adatoknak - mondta Török Zoltán.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla