A szlovákok könnyebben fizetik az államadósságot

2013.01.10. 15:15

Jelentősen javultak a szlovák államadósság finanszírozásának feltételei a nemzetközi pénzpiacokon az elmúlt évben - állapítja meg a Postová Banka elemzése, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A szlovák állampapírok hozama az elmúlt évben közel egyharmadára csökkent. Míg 2012 januárjában az 5 éves futamidejű állampapírok átlagosan 4,7 százalékos hozam mellett találtak vevőre, már szeptemberben ugyanilyen futamidejű kötvényeket 1,8 százalékos kamatra adott el az állam.

Eva Sadovská, a Postová Banka elemzője szerint az állam hitelfinanszírozási feltételeit a múlt év elején főként a befektetők - a hosszabb lejáratú állampapírok iránti - viszonylagos bizalmatlanságából adódó gyenge érdeklődése befolyásolta. Az év második felére azonban - a Görögországnak nyújtott segítségnek valamint az Európai Központi Bank azon többszöri közlésének köszönhetően, miszerint mindent megtesz az euró megtartásáért - a pénzpiaci helyzet stabilizálódott, és némileg javult a befektetői hangulat.

A piaci hangulat javulása, a viszonylag jó makrogazdasági adatok, valamint a befektetők hozamelvárásainak alakulásából Szlovákia is profitált, és így előnyös körülmények mellett tudta refinanszírozni hiteleit, sőt még ez évre előtartalékokat is felhalmozhatott - fejtette ki a pénzintézet elemzője.

A pénzpiacokon uralkodó hangulat adta lehetőségekkel az érintett időszakban Szlovákia Adósság- és Likviditáskezelő Ügynöksége (ARDAL) is élt, és így 2012-ben a külföldi pénzpiacokon amerikai dollárban és svájci frankban denominált államkötvényeket értékesített.

A Postová Banka szakértője szerint a befektetők érdeklődését tükrözi az is, hogy az év végére a három évvel azelőtti háromszorosára nőtt a külföldi befektetők portfóliójában lévő szlovák államkötvényeknek aránya. A nemzetközi és hazai piacokon kibocsátott szlovák állampapírok összességének mintegy 40 százaléka van külföldi kézben.