Az egészségügyben sem lesz kényszernyugdíj

2013.01.10. 07:32 Módosítva: 2013.01.10. 07:37
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár azt ígéri, hogy minden munkavállaló mentességet kap, akire a munkáltatónak szüksége van. A kormány azt is ígéri, hogy a tovább dolgozók jövedelme nem lesz kevesebb, mint a jelenlegi nyugdíj és a bér együttes összege.

A nyugdíjazásokat érintő stratégiai intézkedésnek nem az a célja, hogy kevesebben dolgozzanak az egészségügyben, de meg kell határozni, hány emberrel működjön a nemzeti egészségügyi szolgálat − mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a szakmai szervezetekkel folytatott tegnapi egyeztetés után, írja a Napi Gazdaság.

A kényszernyugdíjazás 6-7 ezer érintettjének egyénileg kell kérnie a mentességet, a folyamat azonban szervezett lesz, az intézmények csoportosan bonyolítják le az eljárást − tette hozzá.

Az államtitkár szerint a kormány pontosan látja az egészségügy emberierőforrás-helyzetét, és mint fogalmazott, mindenkit arra biztat, hogy a jövőjét a magyar egészségügyben képzelje el.

Szócska kiemelte, mindenki számára ismert probléma, hogy egy traumatológiai osztályon hatvan betegre jut egy ápoló, vagy egy hétvégi ügyeletben rezidens látja el a betegeket. Arról szeretnének gondolkodni, hogy megfelelő létszám lássa el a feladatokat. Ahhoz, hogy ezt megtegyék, át kell nézni a foglalkoztatást, letisztítani a foglalkoztatási viszonyokat.

A nyugdíjba menők státusának betöltését illetően később születik egy az ágazati sajátosságokat figyelembe vevő jogszabály, amelynek az előkészítését megkezdték.

Garanciát kaptak

A szakmai és érdek-képviseleti szervek által összeállított javaslatok egyike sem teljesült a tegnapi érdekegyeztetésen és számos kérdés maradt nyitva, ám Szócska garanciát adott arra, hogy minden munkavállaló mentességet kap, akire a munkáltatónak szüksége van − kommentálta a kényszernyugdíjazásról szóló egyeztetést a Napi Gazdaságnak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetsége elnöke.

Arra is garanciát kapott a szervezet, hogy a tovább dolgozók jövedelme nem lesz kevesebb, mint a jelenlegi nyugdíj és a bér együttes összege. Bélteczki János úgy fogalmazott, az államtitkár bizalmat és türelmet kért.

Hozzátette, a megbeszélésen kiderült, a háziorvosokat − önkormányzati foglalkoztatottak lévén − nem érinti a nyugdíjkényszer, s a február 1-jei határidőről is megtudták, hogy csupán az eljárás megkezdését jelzi.

Bélteczki megjegyezte, a szakmai szövetségek és az államtitkárság egyelőre eltérő számokat fogalmazott meg az érintettekről, míg előbbiek tízezer potenciális kényszernyugdíjassal számolnak, a tárcánál 6-7 ezerre teszik ezt a számot.