Matolcsy a legrosszabb választás lehet

2013.01.10. 20:13
A közelgő jegybankelnök választásról írt legutóbbi piaci kitekintőjében a londoni elemzőház, a Capital Economics, mely a szakértők szerint potenciális megtörheti a magyar eszközök piacán eddig tapasztalt relatíve nagy nyugalmat.

A Capital Economics írása kiemeli, mindeddig kevés konkrét információ van azzal kapcsolatban, hogy ki lehet a következő jegybankelnök. Szerintük a miniszterelnök, Orbán Viktor olyan személyt fog majd nagy valószínűséggel kijelölni, aki cserébe az inflációs célkövetést alárendeli, hogy támogassa a kormány növekedési céljait, idézi a Portfolio.

Elvileg függetlennek kéne lennie

Az elemzők szerint a jelenlegi nagy esélyes Matolcsy György, ami azonban a piacok szempontjából a lehető legrosszabb választás lehet. A Capital Economics kiemeli, legutóbb Matolcsy azt javasolta, hogy az új jegybankelnökkel az MNB a kormány "stratégiai partnerévé" válhat, és nem szokványos politikákkal támogathatja a gazdaságot.

Az elemzőház szerint bárki is lesz az új jegybankelnök, az a kormányhoz valamilyen mértékben közel álló személy lesz. Ez pedig új kérdéseket vethet majd fel a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban.

Aligha pörgeti fel a gazdaságot

A szakértők szerint a fentebb említettek következtében a kamatvágási ciklus tovább folytatódhat, további 50-100 bázispontos csökkentésre látnak még teret, bár ez véleményük szerint aligha fogja felpörgetni a gazdaságot.

A Capital Economics úgy véli az új jegybankelnök választás csak a kezdete annak a folyamatnak, aminek nyomán a jegybanki függetlenség sérülhet. A monetáris tanács két belső tagjának mandátuma is lejár az idei évben, helyükre pedig szintén kormányközeli személyek léphetnek. Ez a jegybanki hitelességet tovább ronthatja és eladói nyomást generálhat a magyar eszközök piacán.