Újra lesz gazdasági konzultáció

2013.01.10. 08:05 Módosítva: 2013.01.10. 08:09

Még a parlament február 11-én kezdődő tavaszi ülésszaka előtt összehívják a kormányfő gazdasági tanácsadó testületét - tájékoztatta a Népszabadságot Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A napilap csütörtöki száma ismerteti, hogy a közgazdászokkal legutóbb 2011 novemberében találkozott Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, azt megelőzően pedig szeptemberben, az volt az első ülés. Akkoriban arról volt szó, hogy ez havi rendszerességű konzultációs fórum lesz, ám végül másként hozta az élet. Más formában persze az eltelt bő egy évben folytak egyeztetések némelyik közgazdásszal.

A lap megkérdezett pár szakembert, akik tagjai a testületnek. Arról eddig egyikük sem kapott tájékoztatást, hogy a gazdasági konzultáció keretében újra számít a tanácsaikra a kormány, erről a Népszabadság munkatársától értesültek.

Egyikük meglepődött azon, hogy újra kíváncsi rájuk a miniszterelnök, ugyanis megfogalmazása szerint a legutóbbi találkozó hangulata után nem számított rá, hogy megint Orbán Viktor asztalához ülhet a testület. Mint mondta, szerinte ebből a találkozóból nem lesz semmi, mert "minek házhoz hívni a pofont?". Ezzel arra utalt, hogy utolsó találkozójukon többen is kemény kritikát fogalmaztak meg a kormány gazdaságpolitikájának bizonyos elemeivel szemben, amelyek gátolják a növekedés kibontakozását - olvasható a Népszabadságban.

Kritizáltak, de Matolcsy eltitkolta

A korábbi, 2011 novemneri tanácskozáson a kormányfő, Matolcsy György gazdasági miniszter és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár mellett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Soós Lőrinc, Auth Henrik, Szapáry György és Arnold Mihály vett részt.

A közgazdászokkal 2011 szeptemberében is már volt egy megbeszélés. Akkor elhatározták, hogy a „nemzetközi helyzetre való tekintettel” havonta lesz ilyen találkozó. A szeptemberi ülés után Matolcsy György azt érzékeltette, hogy a közgazdászok támogatták a kormányzati terveket és célokat, ám lapunknak később Bod Péter Ákos elmondta, hogy több kritikát is megfogalmaztak.  • Tippek
  • Biztosítás