Géza
1 °C
16 °C

Stagnálás várhat idén a szlovák autóiparra

2013.01.11. 15:35

Bár 2012-ben Szlovákiában rekordévet zártak az itt készült gépkocsik számát tekintve az autógyárak, az idén előreláthatóan nem emelkedik tovább a legyártott autók száma - derült ki az Autóipari Szövetség (ZAP) által pénteken közzétett adatokból.

A szövetség közlése szerint 2012-ben a szlovákiai üzemekkel rendelkező három autógyár a Kia, a PSA és a Volkswagen több mint 900 ezer gépkocsit gyártott az országban, ami éves összehasonlításban 40,6 százalékos növekedés. A ZAP szerint a három autógyár ez évi terveiből kitűnik, hogy 2013-ban a tavalyihoz hasonló számú gépkocsi gyártására lehet számítani. A szövetség adataiból kitűnik, hogy a 2012-es év nem csupán a legyártott gépkocsit számát tekintve hozott növekedést, hanem a foglalkoztatás terén is.

Az autóipar a tavalyi év végén Szlovákiában megközelítőleg 74 ezer embernek adott munkát, ami közel 3 ezer fővel, vagyis mintegy 3,5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A szlovák autóiparban a ZAP előrejelzése szerint az idei évben is a foglalkoztatottság növekedésével lehet számolni. Úgy vélik, leginkább a fejlesztés és kutatás, illetve a szolgáltatások szegmensében hozhat létre új munkahelyeket az iparág.

Az Autóipari Szövetség szerint tavaly Szlovákia azon kevés európai ország csoportjába tartozott, ahol - ha csak enyhe mértékben is - de nőtt az újonnan eladott autók száma. November végéig közel 65 ezer új személygépkocsit és mintegy 5 ezer kis haszongépjárművet regisztráltak az országban. Jelenleg mintegy 2 millió 50 ezer személygépkocsi és kishaszongépjármű van forgalomban az országban.