Aranyba menekülnek a japánok

2013.01.14. 13:33

Rekordszintre emelkedett az arany jenben kifejezett határidős árfolyama, miután a japán kormány kérte jegybankját, hogy agresszív monetáris lazítással járuljon hozzá a gazdaság élénkítéséhez, írja a Conclude Daily Gold.

Az arany grammjának decemberi határidős árfolyama a tokiói árutőzsdén 4820 jenig emelkedve megdöntötte a 2011. szeptemberi rekordot. Ezt az idézte elő, hogy a szigetország devizája a dollárral szemben kilenchetes folyamatos gyengülést követően pénteken két és féléves mélypontra esett.

Egy dollár 89,34 jent ért, miután Abe Shinzo miniszterelnök kijelentette, a Bank of Japan-nek árstabilitási célja követésekor a foglalkoztatás maximalizálását, a 600 000 új munkahely teremtését pénteken meghirdető kormányprogram támogatását kellene előtérbe helyeznie. Ennek érdekében a jegybanknak meg kellene dupláznia inflációs célját, ami növelhetné az arany, mint a pénzromlás elleni menedékeszköz szerepét.

A jeneladásokhoz az is hozzájárult, hogy Japán folyó fizetési mérlege tavaly novemberben – a gyenge globális kereslet és az energiaimport növekedése miatt csökkenő export következtében –  története második legnagyobb, 222,4 milliárd jenes hiánnyal zárt.

A jen további gyengülése meghozhatja a nemesfém vásárlásától az utóbbi években látványosan ódzkodó japán magán- és az intézményi befektetők kedvét is. „Ha egy dollár átlépné a 90 jenes lélektani határt, a kisbefektetők a további gyengüléstől tartva valószínűleg aranyvásárlásba fognának” – véli Kate W. Harada, a Tanaka Kikinzoku Kogyo nemesfém részlegének általános igazgatója.

Bár kereskedők szerint még korai megjósolni, hogy az elmúlt hét évben nettó aranyeladó Japán most nettó aranyvásárló lesz-e, abban reménykednek, hogy az aranybefektetések iránti érdeklődés visszatér.

„Amikor két-három éve a mostanihoz hasonló mértékben nőtt az arany jenárfolyama, a kisbefektetők nagy erőkkel elkezdtek eladni” – emlékeztetett Yuichi Ikemizu, a dél-afrikai Standard Bank japán leánycége kereskedelmi részlegének vezetője, hozzátéve: abból, hogy most ez elmaradt, arra lehet következtetni, a befektetők további aranyár-emelkedést várnak.