Vencel
13 °C
23 °C

Kevesebb készpénz maradt a bankokban

2013.01.14. 12:56

Enyhén csökkent a bankok forintlikviditása decemberben. Az előző hónapokhoz hasonlóan folytatódott a központi kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felvett IMF-hitelek törlesztése – közölte az előzetes statisztikai mérlegadatai alapján az MNB hétfőn.

A likviditás csökkenése egyrészt a kéthetes MNB-kötvény átlagállományának csökkenésében, másrészt a hitelintézetek átlagos egynapos betétállományának ennél kisebb mértékű növekedésében tükröződött. A forgalomban lévő készpénz átlagállománya az év végén szokásos mértékben, jelentősen nőtt az előző hónaphoz képest.

A kéthetes MNB-kötvényekből a külföldi befektetők 121 milliárd forintot, a belföldiek 13 milliárd forintot vontak ki decemberben. A bankok egynapos betéteinek havi átlagállománya 100 milliárd forinttal nőtt. A forgalomban lévő készpénz 125 milliárd forinttal emelkedett az év utolsó hónapjában.

Decemberben a külföldi követelések átlagos állománya, ellentétes irányú változások hatására, összességében 126 milliárd forinttal növekedett. A növekedést egyrészt az árfolyamhatás, másrészt az Európai Uniótól beérkező támogatások okozzák.

Csökkentették az állományt decemberben az IMF-törlesztések: 21-én 53 milliárd és 28-án 87 milliárd forint törlesztés vált esedékessé. Az első tétel az MNB, a második a kormány lehívásához kapcsolódik, aminek következményeként a központi kormányzatnak az MNB-nél lévő átlagos betétállománya 42 milliárddal, a hó végi záróállománya 217 milliárd forinttal csökkent.