Nem lesz ezermilliárd dolláros érme

2013.01.14. 06:46 Módosítva: 2013.01.14. 06:48
Nem lesz ezermilliárd dolláros érme annak érdekében, hogy az Egyesült Államok elkerülje az adósságcsapdát − nyilatkozta egyöntetűen az amerikai pénzügyminisztérium és a Fed.

A költségvetési szakadék év eleji elkerülése a legtöbb szakember szerint csak átmeneti, tavasszal újra előkerül az adósságplafon problémája. Az elmúlt hetekben több unortodox megoldási javaslat is született arra, hogy az USA adósságát orvosolják, ezek közül a legfelkapottabb ötlet egy ezermilliárd dolláros érme kibocsátása volt, ugyanis a Fednek elvben bármekkora címlet készítésére jogosultsága van.

Az érmét az adósság mögé lehetne tenni fedezetként, így rögtön elhárulna a gond − érveltek a szakemberek. Szombaton azonban az amerikai pénzügyminisztérium kategorikusan cáfolta, hogy egy ezermilliárd dolláros érme készítésén gondolkodnának az adósságválság elkerülése érdekében, az ötletet a Fed is elutasította.

Sem a minisztérium, sem pedig a Fed nem gondolja, hogy a törvény lehetőséget adna egy ezermilliárd dolláros érme készítésére, hogy elkerüljük a közelgő adósságplafont − mondta a pénzügyminisztérium szóvivője. A Fehér Ház szerint a problémát csak a kongresszus tudja orvosolni, ezért nem is foglalkoznak hasonló ötletekkel.

Az ötlet úgy született, hogy egy régi, az érmékről szóló törvény értelmében ugyanis a pénzkibocsátás monopóliuma nincs teljesen a jegybanknál, mivel a kincstár bármilyen címletben verhet platinaérméket, noha eddig ezt szinte csak emlékérmekre használták. Tulajdonképpen a rossz adósságplafon-törvényre egy jogi kiskapuval válaszolnának, aminek azonban hosszú távú következményei lehetnek.

Egyrészt itt a vak is látja, hogy ez gyakorlatilag pénznyomtatás egy kis trükközéssel. Mintha az MNB nyomtatna pénzt a kormányunknak, ha az kér tőle még bármire. Ez elvileg az USA-ban is tilos – bár ezzel a megoldással jogilag lehetséges –, miután ez a legkönnyebb útja a hiperinflációnak. Erre azt találták ki a támogatói (köztük olyan neves közgazdászok, mint a Nobel-díjas Krugman), hogy a Fed cserébe adjon el a nála lévő államkötvényekből ezer milliárd dollárnyit, akkor pont ennyivel csökken kinnlevő pénzmennyiség, nem kell félni semmitől. Mostanra azonban eldőlt, hogy az ötletből, bármilyen tetszetős is volt, és bármennyire meg is mozgatta a közgazdaság nagyjait is, nem lesz semmi.